Html cript Free Code

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ

Αθήνα 22/5/2013

Η προδιαγραφόμενη "μεταρύθμιση" στην ασφάλιση των ακινήτων είναι προφανής απο την τρικοματική .

Μεγάλη ανατροπή στην κτηματαγορά αλλά και στην ασφαλιστική αγορά αναμένεται να προκαλέσει η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων, κυρίως όμως εκείνων που μισθώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα, το σχέδιο βρίσκεται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο και οι ασφαλιστικές εταιρείες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν να κληθούν για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Η ρύθμιση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο 2013, να γίνει η δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκομένους με την επιδίωξη να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014, οπότε και θα γίνει υποχρεωτική ?όπως στα αυτοκίνητα? η ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων για συγκεκριμένες τουλάχιστον κατηγορίες. Σε πρώτο σχέδιο συζητείται η υποχρεωτική ασφάλιση για κάθε ακίνητο πριν αυτό μισθωθεί.

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, δηλαδή, θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη σύναψη ενός μισθωτηρίου, είτε αυτό αφορά σπίτια είτε καταστήματα, γραφεία και αποθήκες.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Μαργαρίτα Αντωνάκη, «είναι μια συζήτηση εξαιρετικά πρώιμη, ένα σχέδιο που έχει τεθεί πολλές φορές και στο παρελθόν. Κυρίως επανέρχεται το σενάριο της υποχρεωτικής ασφάλισης για φυσικές καταστροφές και σεισμούς».
Το κόστος της ασφάλισης κάθε κτιρίου βεβαίως θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, ο οποίος, πάντως, δύσκολα θα μπορέσει να το μετακυλίσει στο ενοίκιο σε μια χρονική περίοδο που υπάρχουν χιλιάδες ξενοίκιαστα ακίνητα. Οπως εξηγούν ειδικοί της αγοράς, όταν γίνει πραγματικότητα ο νόμος, ένας ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίζει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο προτού κλείσει το μισθωτήριο με τον ενοικιαστή.
Η ασφάλεια θα έχει μια βασική κάλυψη για το κτίριο, ενώ θα υπάρχουν κι επιπλέον χρεώσεις για διάφορες ζημιές που θα γίνουν, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στα αυτοκίνητα.

Για παράδειγμα, εκτός από τις καλύψεις του κτιρίου για πυρκαγιά, πτώση κεραυνού, καπνό, απεργίες, κακόβουλες πράξεις, τρομοκρατικές ενέργειες κ.λπ., θα υπάρχουν κι άλλες καλύψεις. Οπως για παράδειγμα έκρηξη από λέβητα ή καυστήρα ή θερμοσίφωνα, διαρροή ή θραύση σωληνώσεων, ασφάλιση χώρων στάθμευσης, θραύση εξωτερικών τζαμιών, βραχυκυκλώματα κ.λπ. Πολλές από τις καλύψεις, φυσικά, μπορούν να γίνουν μόνο αν ο ιδιοκτήτης μένει στο δικό του σπίτι, εκτός κι αν συμφωνήσει με τον ενοικιαστή, ο οποίος θα επιβαρυνθεί το κόστος για παράδειγμα της κλοπής ή της καταστροφής του περιεχομένου.

Η διά νόμου υποχρεωτική ασφάλιση εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ασφαλιστική αγορά κι από την άλλη θα μπορεί να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες από κακόβουλους ενοικιαστές, οι οποίοι προκαλούν ζημιές και δεν πληρώνουν ή εγκαταλείπουν το ακίνητο σε άθλια κατάσταση.

Βεβαίως, όπως τονίζει με έμφαση η κ. Αντωνάκη, «το θετικό είναι ότι θα δώσει ''ύλη'' για τις εταιρείες κι αυτό είναι θετικό. Ομως πρέπει πρώτα να δούμε τους όρους της ασφάλισης, διότι μπορεί να είναι και αποτρεπτικοί. Πάντως, οι εταιρείες διαθέτουν προγράμματα που καλύπτουν τα πάντα».


Ο ιδιοκτήτης θα είναι υποχρεωμένος να ασφαλίζει το κτίριο στα πρότυπα ξένων χωρών και με την υποχρεωτική ασφάλιση γίνεται ένα βήμα για να δομηθεί και αγορά real estate σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ενδεικτικό κόστος σε ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης με μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία,  προβλέπει κόστος ασφάλισης από 52 ευρώ τον χρόνο για ακίνητο 100 τ.μ.

 Η υποχρεωτική ασφάλιση είναι για τους ειδικούς το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ασφαλιστικής κουλτούρας στον Ελληνα ιδιοκτήτη, μιας και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research , μόνο το 21,9% έχει προχωρήσει σε ασφάλιση των ακινήτων που ιδιοκατοικεί - ιδιοχρησιμοποιεί και μόλις το 2% έχει ασφαλίσει την περιουσία που ενοικιάζει. Το 34,3% δηλώνει ότι δεν τα ασφαλίζει γιατί θεωρεί υψηλό το κόστος.

Η Estet   στην προσπάθεια να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γαι τους πελάτες της συνεργαζεται με έγκριτες ασφαλιστικές εταιρείες για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος με την καλύτερη δυνατή τιμή.
Ζητήστε προσφορά.


www.estetbroker.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ