Html cript Free Code

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Α - Ω

                                                       Λεξικό Real Estate με Link 

 ΑΓΟΡΑ  είναι η συναλλαγή που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στους πωλητές και αγοραστές ενός συγκεκριμένου τύπου ακινήτων . Η τιμή πώλησης είναι το γεγονός  

AΓΟΡΑΙΑ  ΑΞΙΑ Η πιθανότερη τιμή που θα πιάσει ένα ακίνητο σε μια ανταγωνιστική και ελεύθερη αγορά  υπό την προϋπόθεση δίκαιης συναλλαγής.Μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από την αντικειμενική που ορίζει το κράτος.
 ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ αποκαλούμε την σύμβαση με την οποία ο πωλητής μεταβιβάζει την κυριότητα ενός ακινήτου και παραδίδει το ακίνητο στον αγοραστή ο οποίος καταβάλει το συμφωνηθέν τίμημα.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Η ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ χαρακτηρίζεται κάθε γεωτεμάχιο, το οποίο βρίσκεται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ενός Δήμου.

ΑΚΑΘΆΡΙΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΕΠ
 Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι το ευρύτερο μέτρο οικονομικής δραστηριότητας και είναι ένας βασικός δείκτης οικονομικής υγείας.
 
Π.χ. Ο Καναδάς δημοσιεύει στοιχεία για το ΑΕΠ σε μηνιαία βάση. Οι τριμηνιαίες ποσοστιαίες μεταβολές δείχνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά.
Μια τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου θα πρέπει να ληφθεί ως θετική/ισχυρή για το δολάριο Καναδά, ενώ μια χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως αρνητική/πτωτική για το δολάριο Καναδά. 

ΑΕΡΑΣ αναφερόμαστε στα χρήματα που καταβάλλονται εφ άπαξ και δίνονται για την εκμίσθωση επαγγελματικού ακινήτου, εκτός αυτών που αναφέρονται στο μισθωτήριο συμβόλαιο και αποτελούν το μηνιαίο μίσθωμα.
 
 ΑΙΓΙΑΛΟΣΑιγιαλός κατά τη Ελληνική νομοθεσία (ν. 2971/01), είναι η παράκτια χερσαία ζώνη, που βρέχεται από τη θάλασσα, μέχρι τη στάθμη εκείνη που φθάνουν οι μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της, κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων.

ΑΙΘΡΙΟ είναι το μη στεγασμένο τμήμα του οικοπέδου ή του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα κτίρια του οικοπέδου.

 ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ Υποχρεωτικός  χώρος του οικοπέδου είναι ο χώρος που αφήνεται ακάλυπτος για να μην υπάρχει υπέρβαση του ποσοστού κάλυψης ή του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή.

 ΑΚΙΝΗΤΑ ορίζονται η φυσική γη και όλα τα μέρη που εφάπτονται σε αυτή πχ κατασκευές

ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ Περιλαμβάνουν τις εκκλησίες ,σχολεία , γήπεδο γκολφ,κοιμητήρια ,Σιδηροδρομικές γραμμές ,μάντρες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ,τελωνεία κ.α.

ΑΚΙΝΗΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ είναι οικισμοί ή τμήματα πόλεων ή οικισμών ή αυτοτελή οικιστικά σύνολα εκτός οικισμών, κτίρια ή συγκροτήματα κτιρίων ή στοιχεία του άμεσου φυσικού ή ανθρωπογενούς περιβάλλοντός τους ιδίως αυλές, κήποι, θυρώματα και κρήνες, στοιχεία πολεοδομικού εξοπλισμού αστικού ή αγροτικού ή δικτύων ιδίως πλατείες, κρήνες, διαβατικά, λιθόστρωτα και γέφυρες, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικό, αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό, επιστημονικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Στα ακίνητα αγαθά φυσικής  κληρονομιάς περιλαμβάνονται και χώροι, τόποι, τοπία ιδιαίτερου κάλλους και φυσικοί σχηματισμοί ιδίως βράχια, λόφοι, ρεματιές και δενδροστοιχίες που συνοδεύουν ή περιβάλλουν ακίνητα αγαθά αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και παρουσιάζουν ιδιαίτερο  ενδιαφέρον.

ΑΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ Γενικά το κόστος που σχετίζεται με την κατασκευή των οικοδομημάτων και που θα περιληφθεί στην ΄συμβαση με τον κατασκευαστή .Ονομάζεται επίσης και σκληρό κόστος.Τα αντικείμενα που δεν πλη΄ρωνονατι μέσω κατασκευαστή περιλαμβάνονται στο έμμεσο κόστος.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΛΟΤΡΙΩΣΗ Μια  απαλλοτρίωση που δημιουργείται όταν ένα άτομο πουλάει ή παραχωρεί ένα αγροτεμάχιο που δεν έχει σημείο πρόσβασης ή διέλευσης. η απαλοτ΄ριωση παραχωρεί π΄ροσβαση σε ένα "τυφλό" αγροτεμάχιο.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ  Μια άποψη αξίας για μια καθορισμένη ημερομηνία .Συνήθως γίνεται για λόγους φορολόγησης ακίνητης περιουσίας , κληρονομιάς ,απαλλοτρίωσης κλπ. 

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΕΝΟ ΜΙΣΘΩΜΑ  το μίσθωμα στο οποίο έχει προστεθεί τακτική και προγραμματισμένη αύξηση ή μείωση στην δόση του ενοικίου


ΑΝΟΔΟΜΗ Το τμήμα του κτιρίου που βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της γης που το περιβάλει.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΤΙΣΤΟΥ  είναι το αρχικό άνοιγμα ενός κουφώματος όταν βρίσκεται στο στάδιο της τοιχοποιίας (τούβλα). Το άνοιγμα αυτό διαμορφώνεται σε τελικό άνοιγμα αφού το κούφωμα σοβατιστεί και έχουν μπει τα πατώματα.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ είναι η τιμή εκκίνησης της αξίας ενός ακινήτου με συντελεστές καθορισμένους από την Πολιτεία , οι οποίοι αφορούν στοιχεία του ακινήτου, π.χ. συντελεστής ορόφου, επιφανείας, παλαιότητας κλπ.

ΑΞΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ η αξία του οικοδομήματος για ασφαλιστικούς λόγους. Η αξία μπορεί να είναι το κόστος αναπαραγωγής ,το κόστος κατασκευής το απαξιωμένο κόστος αναπαραγωγής ή το απαξιωμένο κόστος κατασκευής.

ΑΞΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ  η αξία που συνεισφέρουν όλα τα άυλα περιουσιακά στοιχεία τις επιχείρησης όπως οι ικανότητές διαχείρισης ,το εργατικό δυναμικό ,το κεφάλαιο ,το προσωπικό κ.α.
 

ΑΞΙΑ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗΣ στην ακίνητη περιουσία η αξία μεταπώλησης είναι συνήθως η μεταπώληση του ακινήτου .Σε μερικές επιχειρήσεις πχ ανθρακωρυχεία δεν υπάρχει αξία μεταπώλησης.

ΑΞΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ η επιπρόσθετη αξία που δημιουργείται από την συνένωση για μια μεγαλύτερη χρήση. 


ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ το δικαίωμα του κράτους να πάρει ένα ακίνητο καταβάλλοντας αποζημίωση γαι το κοινό συμφέρον.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ  Η μύωση της αξίας από οποιαδήποτε αιτία .Μπορεί να είναι φυσιολογική φθορά ,λειτουργική από προβλήματα σχεδίασης .οι γενικές αποδεκτές μέθοδοι με τον υπολογισμό της απαξίωσης περιλαμβάνουν την μέθοδο εξαγωγής αγοράς την μέθοδο της υπολειμματικής αξίας και την μέθοδο υπολογισμού κάθετης απαξίωσης. 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΕΝΤΟΛΗ  η εντολή που δίνεται μεταξύ των συμβαλομένων και δίνει το δικάιωμα αποκλειστικής συνεργασίας για την ενοικίαση ή πώληση ακινήτου στο Κτηματομεσιτικό γραφέιο.  

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ χώρου σε ελεύθερο τμήμα οικοπέδου ή κτίσματος, ο οποίος χώρος διαφορετικά θα ήταν κοινόχρηστος. O χώρος αυτός ουσιαστικά είναι κοινόχρηστος και με τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας δίνεται αποκλειστική χρήση σε μια οριζόντια ιδιοκτησία.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΞΟΧΕΣ και αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι τα φέροντα ή μη στοιχεία του κτιρίου, που σκοπό έχουν την  αρχιτεκτονική διαμόρφωση των όψεών του.

ΒΑΡΗ είναι η Υποθήκη, η Προσημείωση, η Κατάσχεση συντηρητική ή αναγκαστική, η Δουλεία επί ακινήτων, τα οποία σημειώνονται στα σχετικά βιβλία του Υποθηκοφυλακείου της έδρας του ακινήτου.

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ είναι τα κτίρια που σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη την αξιοποίηση των θετικών παραμέτρων του κλίματος και χρησιμοποιούν συνδυασμό παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων ή άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Υπάγονται στον Τομέα της Βιομηχανίας πχ. Παρασκευή ,αποθήκευση και διανομή αγαθών .


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  Η Βιομηχανική Παραγωγή δείχνει την μεταβολή στο συνολικό προϊόν των εργοστασίων, ορυχείων και εταιρειών κοινής ωφέλειας της Σιγκαπούρης.(ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΑ)
Αποτελεί μια καλή ένδειξη της δύναμης του κατασκευαστικού τομέα. Μπορεί να είναι ένας βασικός δείκτης απασχόλησης για τις κατασκευές, τα μέσα κέρδη και το προσωπικό εισόδημα.
Μια τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου θα πρέπει να ληφθεί ως θετική/ισχυρή για το Δολάριο Σιγκαπούρης, ενώ μια χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως αρνητική/πτωτική για το Δολάριο Σιγκαπούρης.
 http://www.singstat.gov.sg/

ΒΟΘΡΟΣ είναι χώρος κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους, στον οποίο συγκεντρώνονται τα λύματα του κτιρίου ή τα όμβρια ύδατα.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ το ποσοστό απόδοσης μια επένδυσης

ΓΗΠΕΔΟ είναι η συνεχόμενη έκταση γης που αποτελεί  αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο και ανήκει σε έναν ή σε  περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου.

ΓΗ το ακατέργαστο προιόν που εφάπτεται με την επιφάνεια του πλανήτη όχι το διαμορφωμένο οικόπεδο .

ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ καλείται η δωρεά, η οποία γίνεται μεταξύ γονέων και , τέκνων και υπόκειται σε ιδιαίτερες φορολογικές κλίμακες.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Ifo
  Ο Γερμανικός Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος Πληροφοριών και Foschung (Ifo) καθορίζει την αντίληψη των επιχειρήσεων για τις συνθήκες στην Ευρωζώνη.
Η τιμή συμπεραίνεται από δείγμα περίπου 7.000 επιχειρήσεων.
Μια τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου θα πρέπει να ληφθεί ως θετική/ισχυρή για το Ευρώ, ενώ μια χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως αρνητική/πτωτική για το Ευρώ.
 http://www.cesifo-group.de/ifoHome.html


 ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ  (ΗΠΑ)
 Ο Δείκτης Παραγγελιών Διαρκών Αγαθών δείχνει την μεταβολή στην συνολική αξία των νέων παραγγελιών για διαρκή προϊόντα, με εξαίρεση τις μεταφορές.
Επειδή οι παραγγελίες αεροσκαφών είναι πολύ ευμετάβλητες, ο αριθμός δίνει μια ακριβέστερη εκτίμηση των τάσεων παραγγελιών.
Μια τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου θα πρέπει να ληφθεί ως θετική/ισχυρή για το δολάριο ΗΠΑ, ενώ μια χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως αρνητική/πτωτική για το δολάριο ΗΠΑ.
/http://www.census.gov/manufacturing/m3/


ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ  ΔΤΠ

  Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) μετρά τη μεταβολή της τιμής των προϊόντων που πωλούνται από τους κατασκευαστές. Είναι ένας βασικός δείκτης του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή, η οποία αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του συνολικού πληθωρισμού.
 http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE

ΔΕΙΚΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ  (CSPI) ΙΑΠΩΝΙΑΣ
 Ο Δείκτης Υπηρεσιών Εταιρειών (CSPI) δείχνει τον ρυθμό πληθωρισμού όπως γίνεται αντιληπτός από επιχειρήσεις όταν αγοράζουν υπηρεσίες.
Αντικατοπτρίζει τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στον τομέα υπηρεσιών.
Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη η επιρροή στον πληθωρισμό.
Μια τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου θα πρέπει να ληφθεί ως θετική/ισχυρή για το Γιέν, ενώ μια χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως αρνητική/πτωτική για το Γιέν.
 http://www.boj.or.jp/en/index.htm/

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ είναι οι σχετικές δηλώσεις στην εφορία προκειμένου να πληρωθεί ο τυχόν προκύπτων φόρος πριν από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης. Αυτές είναι:
• Η Δήλωση Φόρου Μεταβίβασης, ανταλλαγής, διανομής, σύστασης κατάργησης οριζόντιου/κάθετης ιδιοκτησίας χρησικτησίας υποβάλλεται στην εφορία της περιφέρειας του ακινήτου και συνοδεύει το αντίγραφο, που προορίζεται για το Υποθηκοφυλακείο.
• Η Δήλωση Φόρου Δωρεάς/Γονικής Παροχής υποβάλλεται στην εφορία της κατοικίας του δωρητή/παρέχοντα και προσαρτάται στη συμβολαιογραφική πράξη.
• Η Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς, υποβάλλεται στην εφορία της τελευταίας προ του θανάτου κατοικίας του κληρονομούμενου και συνοδεύει το αντίγραφο που προορίζεται για το Υποθηκοφυλακείο.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ 6ΜΗΝΙΑΙΟΥ BTF
 Τα στοιχεία που εμφανίζονται στο ημερολόγιο αναπαριστούν τη μέση διάρκεια ωρίμανσης του Bons du Tresor a taux fixe ή BTF. Τα γαλλικά ομόλογα BTF ωριμάζουν σε ένα χρόνο. Οι κυβερνήσεις εκδίδουν ομόλογα για να δανειστούν χρήματα για να καλύψουν το κενό μεταξύ του ποσού που λαμβάνουν από φόρους και του ποσού που ξοδεύουν για να χρηματοδοτήσουν το υπάρχον χρέος και να συγκεντρώσουν κεφάλαιο. Η ωρίμανση του BTF δείχνει την επιστροφή που θα λάβει ένας επενδυτής διατηρώντας το ομόλογο για όλη τη διάρκεια του. Όλοι οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία λαμβάνουν την ίδια τιμή με την υψηλότερη προσφορά. Οι διακυμάνσεις των ωριμάνσεων θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά καθώς αποτελούν ένδειξη της κατάσταση του κρατικού χρέους. Οι επενδυτές συγκρίνουν τη μέση τιμή στη δημοπρασία με την τιμή των προηγούμενων δημοπρασιών για το ίδιο χρεόγραφο.
 http://www.aft.gouv.fr/rubriques/dernieres-adjudications_101.html


ΔΙΑΔΙΚΤΙΑΚΗ ΤΙΜΗ η τιμή σαν αξία που αναφέρεται στα μέσα κοινωνικής δικτίωσης ή τις ιστοσελίδες και που δεν είναι απαράιτητα η τιμή πώλησης ή ενοικίασης είτε για λόγους τακτικής πωλήσεων ,έιτε για λόγους εγκατελειμένης καταχώρησης ,είτε εσκεμένα κ.α.

ΔΙΑΘΗΚΗ έγγραφο με το οποίο δηλώνει κάποιος πού και πώς επιθυμεί να διατεθεί η περιουσία του μετά το θάνατό του: Iδιόγραφη / χειρόγραφη / δημόσια / μυστική

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ ορίζεται το δικαίωμα εξόρυξης πετρελαίου ,βενζίνης ή άνθρακα επίσης το δικαίωμα κατασκευής δρόμων σηράγγων ή σιδηροδρομικών γραμμών.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ  το δικαίωμα ενός από κοινού ιδιοκτήτη να κληρονομήσει το άλλο μερίδιο ιδιοκτησίας όταν ο ένας ιδιοκτήτης αποβιώσει .


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ
Η μεταφορά των δικαιωμάτων δόμησης, ως μεταφορά ισότιμης εμπορικής αξίας, από το ένα ακίνητο σε ένα άλλο, επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις στην Ελλάδα. Ακίνητα για τα οποία επιτρέπεται μεταφορά συντελεστή δόμησης, συμπεριλαμβάνουν τα ακίνητα αυτά τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα κτίρια, ακίνητα με κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι, ή αυτά που χαρακτηρίζονται ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ή χώροι κοινής χρήσης κ.λ.π. Κατά την παρούσα στιγμή η ΜΒΔΤ έχει στην κατοχή της 16.425 τ.μ. παρόμοιων δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστής δόμησης.
Οι περιοχές που έχουν το δικαίωμα υποδοχής συντελεστή δόμησης, γνωστές ως «Περιοχές Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης» απαιτείται να είναι εντός σχεδίου, εκτός ιστορικών χώρων, αρχαιολογικών χώρων, παραδοσιακών οικισμών, κλπ.
Ο Νόμος αυτός δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή, αλλά υποβλήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αφού εξετάστηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας, απεστάλη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για να τροποποιηθεί κατάλληλα.


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΨΟΥΝ ορίζετε το δικαίωμα ανεγέρσεως ορόφων μέχρι εξαντλήσεως του συντελεστή δομήσεως.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ 
Το δικάιωμα του κοινού να διασχήση την γη του άλλου .

ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΕΑΣ
Ενα συμφωνητικό με το οποίο απαγορέυεται ο περιορισμός ή παρεμπόδιση της Θεας απο ένα οικόπεδο δια μέσω άλλου που μπορέι να είναι σημαντικό σε περιοχές όπου η θέα έχει μεγάλη αξία .

ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΤΗΣΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
Μια δουλέια που δίνει το δικάιωμα σε αεροπλάνα να πετούν  σε χαμηλά υψόμετρα κοντά σε αεροδρόμια προκειμε΄νου να απογειωθούν ή να προσγειωθούν.

ΔΟΥΛΕΙΕΣ διακρίνονται σε Εμπράγματες και Προσωπικές Εμπράγματη Δουλεία επί ακινήτου:
• Εμπράγματο δικαίωμα υπέρ του εκάστοτε κυρίου άλλου ακινήτου (δεσπόζον), το οποίο παρέχει κάποια ωφέλεια σε αυτόν (π.χ. δουλεία διόδου).
• Προσωπική Δουλεία επί ακινήτου είναι η επικαρπία και η οίκηση και συνίστανται ή μεν πρώτη στην χρήση και κάρπωση ξένου πράγματος, η δε δεύτερη μόνο στην χρήση, διατηρούμενης της ουσίας αυτού (ξένου πράγματος), ακέραιη.

ΔΡΟΜΟΙ είναι οι κοινόχρηστες εκτάσεις, που εξυπηρετούν  κυρίως τις ανάγκες κυκλοφορίας.

ΔΩΡΕΑ είναι η μεταβίβαση της κυριότητας ενός ακινήτου στον δωρεοδόχο χωρίς αντάλλαγμα.

 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι η κατασκευή που χρησιμοποιείται για την άμεση ή έμμεση εξυπηρέτηση των κτιρίων ή της λειτουργικότητάς  τους, όπως οι ανελκυστήρες, τα στοιχεία διανομής ηλεκτρικής  ενέργειας, κλιματισμού, δροσισμού, διανομής ύδατος, θέρμανσης,  φωταερίου, τα θερμικά ηλιακά συστήματα, τα στοιχεία ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας, οι καπναγωγοί, οι επιγραφές, οι κεραίες.
    
ΕΙΔΙΚΑ κτίρια είναι τα κτίρια, των οποίων κύριος προορισμός δεν είναι η κατοικία και η διαμόρφωσή τους προσδιορίζει αποκλειστικά ειδική χρήση

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ  είναι η διαδικασία πραγματοποίησης μια αξιολόγησης . Η αναλυτική διαδικα΄σία προσδιορίζει το αντικείμενο για το οποίο γίνεται η εκτίμηση κρίνει τι χρειάζεται για να δωθή απάντηση στο ερώτημα που έχει θέσει ο πελάτης και στην συνέχεια προβαίνει στην απαραίτητη έρευνα και ανάλυση γαι να δώσει την απάντηση.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ είναι οι σύντομες και αφηγηματικές εκτιμήσεις .Για την σύνταξη τους διευκρινίζεται ότι είναι προς χ΄ρηση μόνο του πελάτη γιατί απλά είναι σύντομες και θα είναι δύσκολο για έναν τρίτο να βασιστεί σε αυτές από μόνες τους.


ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ακινήτου είναι η ανακοίνωση της εκτίμησης της αξίας του ακινήτου με στοιχεία που το τεκμηριώνουν. 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗΣ είναι η διαδικασία που κάποιος εκτιμητής επανεκτιμά την εκτίμηση ενός άλλου εκτιμητή.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ 
Η Εμπιστοσύνη Καταναλωτή μετράει το επίπεδο εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην οικονομική δραστηριότητα. Είναι μια βασική ένδειξη καθώς μπορεί να προβλέψει την καταναλωτική δαπάνη, που είναι ένα κύριο μέρος στην συνολική οικονομική δραστηριότητα. Μεγάλες τιμές σημαίνουν μεγαλύτερη αισιοδοξία των καταναλωτών.
Π.Χ  Μια τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου θα πρέπει να ληφθεί ως θετική/ισχυρή για το δολάριο ΗΠΑ, ενώ μια χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως αρνητική/πτωτική για το δολάριο ΗΠΑ.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ 
 Ο δείκτης Εμπορικού Ισοζυγίου δείχνει την διαφορά σε αξία ανάμεσα στα εξαγόμενα και εισαγόμενα προϊόντα (εξαγωγές μείον εισαγωγές). Είναι το μεγαλύτερο συστατικό του ισοζυγίου πληρωμών μιας χώρας.
Τα στοιχεία για τις εξαγωγές μπορεί να αντικατοπτρίσουν την ανάπτυξη πχ στην Νέα Ζηλανδία.
 Οι εισαγωγές αποτελούν μια ένδειξη της εγχώριας ζήτησης. Επειδή οι ξένοι μπορεί να αγοράσουν εθνικό νόμισμα για να πληρώσουν για τις εξαγωγές της χώρας, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο δολάριο Νέας Ζηλανδίας.
Μια τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου θα πρέπει να ληφθεί ως θετική/ισχυρή για το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, ενώ μια χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως αρνητική/πτωτική για το δολάριο Νέας Ζηλανδίας.
 http://www.stats.govt.nz/

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ νοείται το αντικείμενο που έχει προστεθεί από μισθωτές σε μισθωμένα κτίρια και διευκολύνει την δραστηριότητα του μισθωτή  π.χ. Ράφια.

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Τα αγαθά που παρασκευάζονται στην Βιομηχανία αγοράζονται και πωλούνται σε εμπορικά ακίνητα πχ γραφεία ,εμπορικά κέντρα κλπ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΚΑΤΟΧΗ  Ελέυθερη συνεχής και εχθρική χρήση ενος ακινήτου με σκοπό την απόκτηση τιτλου ιδοκτησίας.Ο χρόναο που απαιτέιται απο περιοχή σε περιοχή για να κατοχυρωθεί η κατοχή διαφέρει απο περιοχή σε περιοχή .

ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ είναι το υπογραφέν συμφωνητικό μεταξύ των συμβλομένων μερών για την συνεργασία μεταξύ τους. 

ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΖΩΝΗΣ είναι ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως αλλά εντός ή εκτός ΖΩΝΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (ΖΟΕ). Στα ακίνητα που βρίσκονται εντός ΖΟΕ ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης ενώ σε αυτά που βρίσκονται εκτός ΖΟΕ ισχύουν οι γενικοί όροι δόμησης.

ΕΞ ΑΔΙΑΘΕΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ
Άρθρο 1813. Πρώτη τάξη: Ως κληρονόμοι εξ αδιαθέτου στην πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες του κληρονομουμένου. Ο πλησιέστερος απ' αυτούς αποκλείει τον απώτερο της ίδιας ρίζας. Στην θέση κατιόντος που δεν ζει κατά την επαγωγή υπεισέρχονται οι κατιόντες που μέσω αυτού συνδέονται με συγγένεια με τον κληρονομούμενο (διαδοχή κατά ρίζες). Τα τέκνα κληρονομούν κατ' ισομοιρία.
εξ αδιαθέτου συνθηκες
 
ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΚΤΗΣΗ γίνεται σε ακίνητο στο οποίο υπάρχουν περισσότεροι από ένας ιδιοκτήτες και αποκτούν από κοινού το εν λόγω ακίνητο.

ΕΞΩΣΤΗΣ είναι η οριζόντια προεξοχή της πλάκας του δαπέδου ορόφου ή δώματος, η οποία προβάλλει, με ή χωρίς τη χρήση δοκών, πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση και την προσωρινή παραμονή ανθρώπων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ (ΔΕΙΚΤΕΣ) 
Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων μετρά τις τρέχουσες επιχειρηματικές συνθήκες ΠΧστην Ολλανδία. Βοηθά στην ανάλυση της οικονομικής κατάστασης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια ανοδική τάση δείχνει αύξηση των επενδύσεων των επιχειρήσεων που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγής.Μια τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου θα πρέπει να ληφθεί ως θετική / ισχυρή για το Ευρώ. ενώ μια χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως αρνητική / πτωτική για το Ευρώ.
 http://www.cbs.nl/en-GB/menu/home/default.htm

ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ Το δικάιωμα χρήσης και κατοχής εν΄ςο ακινήτου κατα την διάρκεια ζωής του διακιούχου ή αλλου ατόμου .Μια επικαρπία είναι εμπορέυσιμη γιατί το δικάιωμα χ΄ρησης ενος ακινήτου γαι ένα χρονικό διάστημα έχει αξία.Το άτομο που παιρνει την επικαρπία ονομάζεται επικαρπωτης. Το άτομο που παιρνει το ακίνητο μέτά Θανατο του επικαρπωτή ονομάζεται ψιλος κύριος.  

ΕΡΕΥΝΑ ΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ CBI
H Έρευνα Τάσης Διανομής (DTS) της Oμοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) δείχνει την υγεία του κλάδου λιανικού εμπορίου.
Η τιμή συμπεραίνεται από μια έρευνα που καλύπτει 20.000 καταστήματα εταιρειών που είναι υπεύθυνα για το 40% της απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο. Περιλαμβάνει δείκτες δραστηριότητας πωλήσεων για όλα τα επαγγέλματα διανομής.
Είναι βασικός δείκτης καταναλωτικής δαπάνης.
Ο αριθμός είναι η διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό των λιανοπωλητών που αναφέρουν αύξηση και αυτών που αναφέρουν μείωση.
Μια τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου θα πρέπει να ληφθεί ως θετική/ισχυρή για τη στερλίνα, ενώ μια χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως αρνητική/πτωτική για τη στερλίνα.
http://www.cbi.org.uk/

ΕΤΑΚ   Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Φόρος που επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία.

ΕΤΗΔΕΕ  Άλλος φόρος οριζόμενος ως  Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών

ΕURIBORΠρόκειται για το επιτόκιο που προσφέρεται για καταθέσεις μιας Τράπεζας σε άλλη Τράπεζα αναφορικά με ορισμένη διάρκεια (π.χ., μιας εβδομάδας, ενός μηνός) σε ΕΥΡΩ.


Το EURIBOR διαμορφώνεται, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, με βάση επιτοκιακά στοιχεία, για κάθε διάρκεια κατάθεσης, που συνεισφέρουν σαρανταδύο (42) τράπεζες, σε καθημερινή βάση, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες του συστήματος TARGET 21, και δημοσιεύεται:

στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση στο διαδίκτυο: www.euribor.org ,
από το πρακτορείο Reuters΄, ή/και
από άλλο έγκυρο πρακτορείο ειδήσεων,

στις 11.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης ή 12.00 ώρα Ελλάδος.
                   
 Στη συνέχεια αναφέρονται τα πλέον αντιπροσωπευτικά επιτόκια EURIBOR, όπως ισχύουν, καθώς και οι αντίστοιχοι μέσοι όροι (μ.ο) για την εκάστοτε περίοδο των προηγουμένων τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών, όπως έχουν διαμορφωθεί την αντίστοιχα αναφερόμενη ημερομηνία:

Πρόσβαση στην ιστοσελίδα Euribor - Ιστορικά στοιχεία διάφορων χρονικών περιόδων : http://www.euribor-ebf.eu/euribor-org/euribor-rates.html
  
EΦΑ    Ενιάιος Φόρος Ακινήτων


ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ θέρμανσης ή δροσισμού είναι όσα παθητικά ηλιακά συστήματα χρησιμοποιούν μηχανικά μέσα για τη  θέρμανση ή δροσισμό του εσωτερικού χώρου των κτιρίων. Τέτοια  συστήματα είναι ιδίως ο ηλιακός συλλέκτης θερμού ύδατος, τα  φωτοβολταϊκά στοιχεία και τα υβριδικά συστήματα.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων.

ΚΑΘΕΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ με αυτή δημιουργούνται επί ενός οικοπέδου αυτοτελείς, χωριστές και ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, οι οποίες έχουν ποσοστό εξ αδιαιρέτου επί του ενιαίου οικοπέδου. Πρόκειται για σύσταση χωριστών, ιδιόκτητων ιδιοκτησιών με κάθετη διαίρεση σε ενιαίο, κοινό οικόπεδο.

ΚΑΛΥΨΗ του οικοπέδου είναι η επιφάνεια που περιβάλλεται από τις προβολές των περιγραμμάτων όλων των κτιρίων του οικοπέδου πάνω σε οριζόντιο επίπεδο.

KΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ   το έντυπο που δίνεται σαν βεβάιωση απο τις τραπεζικές επιχειρήσεις προς τους ιδιώτες και βεβαιώνουν το ποσό οφειλής την ημέρα έκδοσης του δανεικαού λογαριασμού τους .  

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.   
Ο κανονισμός της πολυκατοικίας αποτελεί το γενικό καταστατικό χάρτη της οροφοκτησίας και έχει ισχύ νόμου για τους ιδιοκτήτες των οροφοκτησιών. Ως εκ τούτου είναι δεσμευτικός για όλους τους συνιδιοκτήτες (νυν και μέλλοντες)

ΚΑΣΑ είναι  η ξύλινη ή η μεταλλική κατασκευή που κουμπώνει γύρω - γύρω στους λαμπάδες και το πρέκι του κουφώματος. Πάνω σε αυτή στηρίζεται και κρεμιέται η πόρτα ή το παράθυρο.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ είναι τα υπόλοιπα τμήματα, εκτός της Φέρουσας κατασκευής του κτιρίου, που συμπληρώνουν το κτίριο και εξυπηρετούν τον προορισμό  του.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΟ δικαίωμα του κράτους να ελέγχει τις χρήσεις γης γαι το κοινό συμφέρον . Η κατάσχεση είναι ενας περιορισμός των δικαιωμάτων του ακινήτου .

 Αρθρο 992. "1. Μπορεί να γίνει κατάσχεση ακινήτου που ανήκει στην κυριότητα του οφειλέτη ή εμπράγματου δικαιώματος του οφειλέτη επάνω σε ακίνητο. Ακίνητο που έχει μεταβιβαστεί από τον οφειλέτη σε τρίτο κατάσχεται στην περιουσία του οφειλέτη από το δανειστή που πέτυχε τη διάρρηξη της μεταβίβασης αυτής ως καταδολιευτικής, κατά τα άρθρα 939 επ. του Αστικού Κώδικα, αφού η απόφαση που απαγγέλλει τη διάρρηξη σημειωθεί στο περιθώριο της μεταγραφής της απαλλοτριωτικής πράξης. Οι διατάξεις για την κατάσχεση ακινήτου εφαρμόζονται και για την κατάσχεση δικαιωμάτων στα οποία ισχύουν οι σχετικοί με τα ακίνητα κανόνες, καθώς και για την κατάσχεση πλοίων και αεροσκαφών."
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ


ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ γίνετε και επιτρέπεται σε ένα οικόπεδο όταν τα δημιουργούμενα μικρότερα οικόπεδα είναι όλα άρτια και οικοδομήσιμα σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

ΚΑΤΟΙΚΙΑ  Χώρος διαμονής από μία έως τέσσερις οικογένειες .

ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟ Το κληρονομητήριο είναι πιστοποιητικό για το δικαίωμα κληρονόμου ή καταπιστευματοδόχου ή κληροδόχου ή εκτελεστή διαθήκης. Το πιστοποιητικό αυτό αν αναφέρεται σε κληρονόμο προσδιορίζει και την κληρονομική μερίδα που του αναλογεί και εκδίδεται από το γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς μετά από απόφαση του δικαστηρίου αυτού, το οποίο δικάζει με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.Μοναδική προϋπόθεση για την αίτηση έκδοσης κληρονομητηρίου από τον κληρονόμο είναι να έχει αποδεχθεί την κληρονομία
 ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟ

ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ
τμήμα μιας οικοδομής στο οποίο υπάρχουν οι σκάλες που συνδέουν τους ορόφους

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ  χώροι είναι οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι  χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του  οικισμού ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιοδήποτε άλλο νόμιμο  τρόπο.

ΚΟΙΝΟΦΕΛΕΙΣ ΧΩΡΟΙ  είναι οι χώροι του οικισμού που, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, προορίζονται για την ανέγερση κατασκευών κοινής ωφέλειας.

ΚΟΥΦΩΜΑ είναι  το κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό άνοιγμα μιας οικοδομής στο οποίο εφαρμόζουμε κατόπιν επιμέτρησης, πόρτες, παράθυρα ή μπαλκονόπορτες. Χωρίζονται σε ξύλινα - αλουμινίου και συνθετικά (P.V.C).

ΚΤΙΡΙΟ είναι η κατασκευή, που αποτελείται από τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις και προορίζεται για:
        α) την παραμονή ανθρώπων ή ζώων, όπως η κατοικία και ο στάβλος,
        β) την εκτέλεση εργασίας ή την άσκηση επαγγέλματος, όπως το  κατάστημα και το εργοστάσιο,
        γ) την αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων, όπως οι αποθήκες, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, το σιλό, η δεξαμενή υγρών και
        δ) την τοποθέτηση ή λειτουργία μηχανημάτων, όπως το  αντλιοστάσιο.

ΚΥΡΙΑ ΟΨΗ  ή πρόσοψη είναι κάθε όψη του κτιρίου που βλέπει σε κοινόχρηστο χώρο.

ΛΑΜΠΑΣ είναι  τα δύο πλαϊνά μέρη ενός κουφώματος, στο οποίο  μπαίνει η ψευτόκασα ή η πρόκασα και η κάσα (ξύλινη ή μεταλλική) μιας πόρτας. Στο λαμπά μετράμε μόνο το φάρδος. Ο όρος Λαμπάς υφίσταται μόνο όταν ο τοίχος σε εκείνο το σημείο σχηματίζει Π. Στην περίπτωση που ο τοίχος είναι συνεχόμενος από τη μία μεριά ή και από τις δύο έχουμε κούφωμα με ένα λαμπά ή κούφωμα χωρίς λαμπά αντίστοιχα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ Η διάρκεια ζωής φαίνεται απο την κατάσταση της κατασκευής ή των μερών της κατασκευής.Αν ένα σπίτι είναι 20ετων και η κατάσταση του είναι παρόμοαια με εκίνη των περισοτέρων ανταγωνιστικών σπιτιών 20ετων τοτε η λειτουργική διάρκεια ζωής του έιναι 20χρόνια. Αν είναι σε κατάσταση υπό του μετρίου η λειτουργική του ζωή είναι πανω απο 20ετη ,

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ η χρονική περίοδος κατά την οποία μια κατασκευή αναμένεται να λειτουργή για τον λόγο που σχεδιάστηκε.

ΜΑΡΜΑΡΟΠΟΔΙΑ είναι το κάτω μέρος ενός κουφώματος. Συνήθως κατασκευάζεται από μάρμαρο αλλά και ξύλο, πλακάκι κλπ.

ΜΕΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΧΡΉΣΗ  ενα στάδιο της διαδικασίας εκτίμησης το οποίο ο εκτιμητής καλέιται να λαβει υπ οψιν του την χρήση του οικοπέδου σαν να ήταν αδειο και του ακινήτου με τα οικοδομήματα εκει που είναι φυσικά και οικονομικά δυνατή να υποστηρίζεται καταληλα και απο την οποια προκύπτει η μεγαλύτερη τιμή .Σε μια εκτίμηση αγοράιας αξίας τα συγκριτικά στοιχέι πώλησης που αναλύονται θα πρέπει να ε΄χουν την ιδια η παρόμοια μέγιστη και βέλτιστη χρήση με αυτή του υποκείμενου ακινήτου .

ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΤΕΡΠΟΜΕΝΟ ΥΨΟΣ κτιρίου ή μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος περιοχής είναι το ύψος του ανώτατου επιπέδου του κτιρίου, πάνω από το οποίο απαγορεύεται κάθε δόμηση εκτός από τις εγκαταστάσεις που επιτρέπονται ειδικά και περιοριστικά.
 
ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ  Μια μέθοδος γαι την εκτίμση της αξίας της γης στην οποία η αξία της γης αποσ΄παται απο την τιμή του ακινήτου με οικοδομήματα αφαιρώντας την αξια των οικοδομημάτων που υπολογίζεται με την μεθοδο κοστολόγησης. 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Μια μέθοδος γαι την εκτίμση της αξίας της γηςπου περιλαμβάνει αξαγωγή και εφαρμογή αναλογιών αξιας γης προς αξια κτιριου απο τα συγκριτικά στοιχεια πώλησης ακινήτων με οικοδομήματα ,η αξία γης των οποίων η γη μπορει να υπολογιστή εύκολα.Αυτες οι αξίες μπορούν να μετατραπούν σε αξία γης γαι το υποκείμενο ακίνητο παολαπλασιάζοντας τις αναλογίες με τισ αξίες των ακινήτων στην άμεση περιοχή του υποκειμένου .

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ Μια μέθοδος για τον υπολογισμό της απαξίωσης και της αξίας που βασίζεται σε μια κλασμαική συγκιση δυο συστατικών .  Της συνολικής ζωής και της παρούσας διάρκειασ ζωής (ηλικίας) .

ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ  μια ανάλυση της αγοράς που δείχνει αν ένα προτεινόμενο έργο είναι εφικτό να γίνει και έινα δυνατό να είαν επικερδές. 

ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΗ ΑΞΙΑ η αξία ενος τμήματος ή ολοκλήρου του κτιρίου στην ίδια χρήση .αλλα σε αλλη τοποθεσία.

ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ Δύο ακίνητα σπίτια με έναν κοινό τοίχο .

ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ  Η αμοιβή που έχει συμφωνηθεί με την εντολή ανάθεσης για ενοικίαση ή για πώληση ακινήτου.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ Όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις, με τις οποίες συνίσταται, μετατίθεται ή καταργείται δικαίωμα επί ακινήτου υπόκεινται σε μεταγραφή στα βιβλία των μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου της περιφέρειας του ακινήτου. Κατόπιν δε της μεταγραφής ολοκληρώνεται η σύσταση, μετάθεση ή κατάργηση του εν λόγω δικαιώματος.

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Μέρος του ιδοκτησιακού καθεστώτος που μεταβιβάζονται με το ακινητο .ΤΑμεταλευτικά δικαιώματα περιλαμβανουν το δικαιωμα εξόρυξης άνθρακ , πηλού πέτρας κλπ και ενδέχεται να επηρε΄ζουν τα δικαιώματα επι της επιφάνειας.

ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ   εκεινο που συνυπογράφεται και κατατίθεται στην φορολογική αρχή για ένα χρονικό διάστημα απο τους συμβαλομένους.  


ΝΟΜΙΜΗ ΜΟΙΡΑ  Η μοίρα είναι όρος που χρησιμοποιείται στη νομική ορολογία και σημαίνει μερίδιο[1]. Κατά το Αστικό Δίκαιο οι κατιόντες (παιδιά) του κληρονομημένου (θανόντος), καθώς και ο επιζών σύζυγος έχουν δικαίωμα νομίμου μοίρας στην κληρονομιά. Αν δεν υπάρχουν παιδιά στη θέση τους υπεισέρχονται οι ανιόντες (γονείς) του κληρονομουμένου. Αυτό σημαίνει ότι η μισή περιουσία του κληρονομουμένου πηγαίνει υποχρεωτικά σε αυτούς και ακόμα και με διαθήκη δεν μπορεί ο κληρονομούμενος να τη διαθέσει αλλού. Συνεπώς η "νόμιμη μοίρα" αποτελεί την εκ κληρονομικής περιουσίας μερίδα την οποία δικαιούται να απαιτήσει ο κατιών, ο σύζυγος ή ο ανιών του κληρονομημένου που από τη στιγμή που απαιτούν καλούνται νόμιμοι μεριδούχοι ή "αναγκαίοι κληρονόμοι" ακόμη και παρά τη θέληση του κληρονομημένου

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ή γραμμή δόμησης είναι το όριο οικοδομικού τετραγώνου που ορίζεται από το ρυμοτομικό σχέδιο προς την πλευρά του κοινόχρηστου χώρου, έως το οποίο επιτρέπεται  η δόμηση.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (Ο.Τ.) είναι κάθε δομήσιμη ενιαία έκταση, που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή  μέσα στα όρια οικισμού και περιβάλλεται από κοινόχρηστους  χώρους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ  η χρονική περίοδος κατα την οποία τα οικοδομήματα συνεισφέρουν στην αξία του ακινήτου . Η οικονομική ζωή δεν αφορά στην διάρκεια ζωής των οικοδομημάτων .

ΟΙΚΟΠΕΔΟ χαρακτηρίζεται το γεωτεμάχιο που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως
      ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο

ΟΡΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ  τετραγώνου είναι οι οριακές γραμμές που το χωρίζουν από τους κοινόχρηστους χώρους

ΟΡΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ  ή γηπέδου είναι οι γραμμές που το χωρίζουν από τα όμορα οικόπεδα και τους κοινόχρηστους χώρους. Τα όρια του οικοπέδου με τους κοινόχρηστους χώρους συμπίπτουν με τα όρια του οικοδομικού τετραγώνου.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ συνίσταται με συμβολαιογραφική πράξη ή δήλωση τελευταίας βουλήσεως. Με τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας δημιουργούνται επί ενός ακινήτου αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες, στις οποίες κατανέμονται τα χιλιοστά επί του οικοπέδου .

ΟΡΟΦΟΙ είναι τα τμήματα του κτιρίου, στα οποία διαχωρίζεται από διαδοχικά δάπεδα καθ ύψος.

 ΟΨΕΙΣ του κτιρίου είναι οι επιφάνειες του κτιρίου που βλέπουν σε κοινόχρηστο χώρο ή στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου

 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ θέρμανσης ή δροσισμού είναι οι τεχνικές ή οι κατασκευές που εμπεριέχονται στο σχεδιασμό των κτιρίων και προσαρμόζονται κατάλληλα στο περίβλημά (κέλυφος)  τους, με τρόπο ώστε να διευκολύνουν στην καλύτερη εκμετάλλευση  της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση των κτιρίων, καθώς και στην  αξιοποίηση των δροσερών ανέμων για το φυσικό τους δροσισμό.
        Οι βασικές κατηγορίες των συστημάτων αυτών είναι:
        Τα συστήματα άμεσου ηλιακού οφέλους, όπως τα νότια ανοίγματα.
        ββ. Τα συστήματα έμμεσου ηλιακού οφέλους, όπως ο ηλιακός χώρος-θερμοκήπιο, ο ηλιακός τοίχος, το θερμοσιφωνικό πέτασμα, το ηλιακό αίθριο.
        γγ. Τα συστήματα δροσισμού, όπως ο ηλιακός αγωγός και τα  σκίαστρα.
        β) Ενεργητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης ή δροσισμού είναι όσα παθητικά ηλιακά συστήματα χρησιμοποιούν μηχανικά μέσα για τη  θέρμανση ή δροσισμό του εσωτερικού χώρου των κτιρίων. Τέτοια  συστήματα είναι ιδίως ο ηλιακός συλλέκτης θερμού ύδατος, τα  φωτοβολταϊκά στοιχεία και τα υβριδικά συστήματα.

ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ  οι άνθρωποι που αναπαράγουν χωρίς κριτική σκέψη και ανάλυση ότι τους μεταφέρουν συνήθως απο άγνοια κινδύνου αλλα αρκετές φορές εν γνώσει τους προς παραπληροφόρηση και διασπορά ειδήσεων είθιστε ψευδών.
 
ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ Ενα σύστημα υποθηκών ακινήτων στο οποίο ο τίτλος κυριότητος μεταβιβάζεται σε ένα τρίτο π΄ροσωπο μέχρι να εξωφληθει η υποθήκη.ς

ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ  χαρακτηρίζονται οι περιοχές όπυ συνορέυουν ή είναι πλησίον των συνοριακών ορίων με ξένες χώρες.
 
ΠΑΡΟΔΙΑ ΣΤΟΑ στοά είναι ο προσπελάσιμος από το κοινό στεγασμένος ελεύθερος χώρος του οικοπέδου, που κατασκευάζεται σε επαφή με την οικοδομική γραμμή στη στάθμη του πεζοδρομίου και επιβάλλεται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή από τους όρους δόμησης της περιοχής.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ είναι οι δρόμοι, που προορίζονται κυρίως για την εξυπηρέτηση των πεζών.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ  είναι μια διαδικασία στην οποία ο επιχειρηματίας καταβάλλει ένα ποσό στην εφορία (που θα συμφωνηθεί) και μετά από αυτό η εφορία κλείνει τους λογαριασμούς με τον επιχειρηματία, με άλλα λόγια δεν ελέγχει τα βιβλία του για την περίοδο που έγινε η περαίωση.

ΠΕΡΙΣΙΑ ΓΗ Επιπλέον γη που δεν είναι απαραίτητη για την πρωταρχική χρήση του οικοπέδου . Η περίσα γη δεν έχει ξεχωρισ΄τη μεγιστη και βέλτιστη χρήση .

ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΑ είναι η κατασκευή, με την οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους όμορα οικόπεδα, ή γήπεδα, καθώς και οικόπεδο ή γήπεδο από κοινόχρηστο χώρο.

ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
Η πιτωληπτικη ικανότητα μετράτε μετά απο την  πιστοληπτική αξιολόγηση.
Οι δανειστές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες της πιστωτικής έκθεσης και της αίτησής σας αντιστοιχίζοντας σε κάθε στοιχείο μια τιμή, βάσει ενός συγκεκριμένου τύπου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας βαθμός που αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών σας. Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερος είναι αυτός ο βαθμός, τόσο καλύτερη είναι η πιστοληπτική σας ικανότητα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να λάβετε την επιθυμητή πίστωση, με ευνοϊκούς όρους.
Δεδομένου ότι κάθε δανειστής χρησιμοποιεί διαφορετικό τύπο υπολογισμού της βαθμολογίας, ενώ ορισμένοι χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού ανάλογα με το είδος της πίστωσης, η πιστωτική σας βαθμολογία δεν είναι μία και μοναδική. Επίσης, η πιστωτική σας βαθμολογία μεταβάλλεται κατά καιρούς, ακολουθώντας τις αλλαγές στα προσωπικά σας δεδομένα, επομένως, υπάρχει περίπτωση να λάβετε διαφορετική πιστωτική βαθμολογία ακόμη και από τον ίδιο δανειστή έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.

ΠΛΑΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ  δρόμου σε κάθε σημείο του άξονά του είναι το μεταξύ των ρυμοτομικών γραμμών μήκος της καθέτου στον άξονα στο  σημείο αυτό.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ Ακινήτου διαδικασία με την οποία πουλιούνται, εκποιούνται κινητά ή ακίνητα πράγματα ενός οφειλέτη, σε όποιον προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή· (πρβ. δημοπρασία): Bγάζω κτ. / βγαίνω σε πλειστηριασμό. Tου έβγαλαν το σπίτι σε πλειστηριασμό, γιατί είχε μεγάλα χρέη. || Εκούσιος ~, που τον διεξάγει ο οφειλέτης με τη θέλησή του. Aναγκαστικός ~, που διεξάγεται ύστερα από δικαστική απόφαση.

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ Ακίνητα για στέγαση περισσότερες από τέσσερις οικογένειες.



ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ του οικοπέδου είναι ο λόγος της μέγιστης επιφάνειας που επιτρέπεται να καλυφθεί προς τη συνολική  επιφάνεια του οικοπέδου.


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΗ η τιμή που πραγματικά γίνεται η μεταπώληση ενός ακινήτου και είναι γνωστή στους αγοραστές και τους πωλητές.

ΠΡΑΣΙΑ Η ΠΡΟΚΗΠΙΟ  είναι το τμήμα του οικοδομικού  τετραγώνου, που βρίσκεται ανάμεσα στη ρυμοτομική γραμμή και τη γραμμή δόμησης ή οικοδομική γραμμή.

ΠΡΕΚΙ: Το πάνω μέρος ενός κουφώματος στο οποίο μπαίνει το πάνω μέρος της ξύλινης ή μεταλλικής κάσας (πανωκάσι). Ισχύουν τα ίδια με τον λαμπά.

ΠΡΟΚΑΣΑ ή ψευτόκασα είναι  η πρώτη κάσα που μπαίνει στο κούφωμα πριν την κύρια κάσα και βοηθάει τον σοβατζή να σοβατίσει σωστά και αλφαδιασμένα και να έχουμε έτσι σωστές αποστάσεις πλάτους και ύψους.

ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ υποθήκης, η ενέργεια με την οποία ο δανειστής, ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου, γράφει μια σημείωση στα βιβλία υποθηκών του υποθηκοφυλακείου, για να προστατευτεί από το ενδεχόμενο ο οφειλέτης του να εκποιήσει την περιουσία του ή να γράψει άλλη υποθήκη 

ΠΡΟΣΤΕΓΑΣΜΑ είναι η σταθερή ή κινητή προεξοχή πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου, η οποία δεν χρησιμοποιείται ως εξώστης.

ΠΡΟΣΩΠΟ οικοπέδου ή γηπέδου είναι το όριό του προς τον  κοινόχρηστο χώρο

ΠΡΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ απο νομικής πλευρας η προ υφισταμενη χρήση δεν έιναι σύμφωνη με τισ χρ΄σηεις γης όμως όταν η χρήση καθιερώθηκε καθιερωθηκε πριν τους κανονισμούς.Η διατήρηση αυτων των χρήσεων επιτρέπεται.

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ μια άγραφη έκθση τη ςεκτίμησης που περιλαμβάνει μαι περιγραφή του ακινήτου καθως και τισ προυποθεσεις και τισ συνθήκες και την συ΄λογιστική πανω στην οποία βασίστηκς η αποψη της αξίας.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ η προσημειωση που ειναι παλαιότερη απο οποιοδήποτε αλλο δικαιωμα παρακράτησης που ισχυει για το ακινητο .Με άλλα λόγια η πρωτη προσημειωση έρχεται πρώτη σε περίπτωση κατάσχεσης.

ΠΥΛΩΤΗ ελεύθερη επιφάνεια στο ισόγειο ανεγειρόμενης οικοδομής που συνήθως δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης, που ανήκουν σε οριζόντιες ιδιοκτησίες ευρισκόμενες επί της πολυκατοικίας.

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΙΜΗ η προτεινόμενη τιμή σαν αξία ενος ακινήτου με στόχο όσο το δυνατόν την προσέγγιση με την τελική τιμή .

ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
 Το επίπεδο ανεργίας δείχνει τον αριθμό των ανέργων ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού.
 Το επίπεδο ανεργίας για μια συγκεκριμένη ομάδα ηλικίας/φύλου είναι ο αριθμός ανέργων σε αυτή την ομάδα ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού σε αυτή την ομάδα.
Η κεντρική στατιστική υπηρεσία, αναθεώρησε τον αριθμό ανέργων το Δεκέμβριο 2003, μετά από μια απογραφή που έδειξε πτώση στον αριθμό των ανθρώπων που εργάζονται στον αγροτικό τομέα.
Μια τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αρνητική για το Ζλότι, ενώ χαμηλότερη του αναμενόμενου ως θετική.(ΠΟΛΩΝΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΑ)
http://www.stat.gov.pl/gus/index_ENG_HTML.htm

ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ είναι εκείνη που ορίζεται από το  ρυμοτομικό σχέδιο και χωρίζει οικοδομικό τετράγωνο ή γήπεδο από  κοινόχρηστο χώρο του οικισμού.
 
ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ σχέδιο οικισμού ή σχέδιο πόλης ή  πολεοδομικό σχέδιο ή πολεοδομική μελέτη είναι το διάγραμμα με  τον τυχόν ειδικό πολεοδομικό κανονισμό που έχει εγκριθεί σύμφωνα  με τις οικείες διατάξεις και καθορίζει τους ειδικούς όρους δόμησης, τους κοινόχρηστους και δομήσιμους χώρους και τις  επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε τμήμα ή ζώνη του οικισμού.

 ΣΟΦΙΤΑ Ο προσβάσιμος χώρος ανάμεσα στα πλαινά καδρόνια και την υποστ'ηριξη της οροφής ενος κτιρίου.

ΣΤΑΘΜΗ ΕΔΑΦΟΥΣ Οριστική στάθμη  οικοπέδου ή γηπέδου είναι η στάθμη του εδάφους, όπως διαμορφώνεται οριστικά, σύμφωνα με το νόμο, με εκσαφή, επίχωση ή επίστρωση.

 ΣΤΕΓΗ είναι η κατασκευή κάλυψης του κτιρίου, η οποία  περιλαμβάνει τη φέρουσα κατασκευή και την επικάλυψή της και  μπορεί να αποτελείται από επιφάνειες διαφόρων μορφών, κλίσεων και  υλικών.

 ΣΤΟΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ είναι ο στεγασμένος ελεύθερος χώρος που  συνδέει κοινόχρηστους χώρους του οικισμού ή προκήπια μεταξύ τους  ή κοινόχρηστους χώρους του οικισμού με ελεύθερους σε προσπέλαση  ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ (σ.δ.) είναι ο αριθμός, ο οποίος,  πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου, δίνει τη  συνολική επιφάνεια όλων των ορόφων των κτιρίων που μπορούν να  κατασκευαστούν στο οικόπεδο, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.π.χ. σε οικόπεδο με εμβαδόν οικοπέδου 300 μ²  Χ Συντελεστής Δόμησης 0,80 = Επιτρεπόμενη Δόμηση 240 μ²

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ καθορίζεται από την Πολιτεία και αυξάνει την αξία ενός ακινήτου, λόγω της θέσης του σε κεντρικό και εμπορικό δρόμο .Η τιμή εκκίνησης ακινήτων πολλαπλασιάζεται με τον Συντελεστή Εμπορικότητας προκειμένου να προκύψει η αντικειμενική αξία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ καθορίζεται από την Πολιτεία και πολλαπλασιαζόμενος με το εμβαδόν του οικοπέδου μας δίνει την μέγιστη επιφάνεια κάλυψης του οικοπέδου από το κτίσμα, π.χ. Εμβαδόν γεωτεμαχίου 300 μ²  Χ Συντελεστής Κάλυψης 70% = 270 μ²  (είναι τα τετραγωνικά μέτρα που επιτρέπεται να καλύψει το κτίσμα)
  
 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΟΓΚΟΥ κατ όγκο εκμετάλλευσης (σ.ο.) του οικοπέδου είναι ο αριθμός, ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του  οικοπέδου δίνει το συνολικό όγκο του κτιρίου που μπορεί να  κατασκευαστεί πάνω από την οριστική στάθμη του εδάφους.

ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Αστικός Κώδικας - Κληρονομικό δίκαιο - Σχολάζουσα κληρονομία
Άρθρο 1865. Περιπτώσεις: Αν ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο αν αποδέχτηκε την κληρονομία, το δικαστήριο της κληρονομίας ύστερα από αίτηση εκείνου που έχει έννομο συμφέρον ή και αυτεπαγγέλτως διορίζει κηδεμόνα της κληρονομίας. Σε κατεπείγουσες περιστάσεις ο εισαγγελέας πρωτοδικών διορίζει προσωρινό κηδεμόνα. Αυτός οφείλει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση να προκαλέσει το διορισμό οριστικού κηδεμόνα από το δικαστήριο.

Άρθρο 1866. Εξουσία του κηδεμόνα: Ο κηδεμόνας αντιπροσωπεύει τον κληρονόμο και διαχειρίζεται την κληρονομία, έχοντας την υποχρέωση να ενεργήσει τη σφράγιση και την απογραφή της και να λάβει κάθε συντηρητικό μέτρο καθώς και να εισπράξει τις απαιτήσεις και να καταθέσει έντοκα τα χρήματα σε ασφαλή τράπεζα. Χωρίς άδεια του δικαστηρίου της κληρονομίας δεν μπορεί να εκποιεί αντικείμενα της, να συνάπτει δάνεια και συμβιβασμούς ούτε να εκμισθώσει κινητά ή ακίνητα της κληρονομίας πέρα από μια διετία.

Άρθρο 1867. Μητέρα κληρονόμου που κυοφορείται: Αν ο κληρονόμος κυοφορείται κατά το θάνατο του κληρονομουμένου, η μητέρα, αν δεν μπορεί να διαθρέψει τον εαυτό της, μπορεί να απαιτήσει ανάλογη διατροφή από την κληρονομική μερίδα του κυοφορούμενου, έως τον τοκετό. Για να καθοριστεί η κληρονομική μερίδα θεωρείται ότι θα γεννηθεί ένα μόνο τέκνο.

Άρθρο 1868. Όταν δεν βρίσκεται κληρονόμος: Αν δεν βρεθεί κληρονόμος μέσα σε προθεσμία ανάλογη προς τις περιστάσεις, το δικαστήριο της κληρονομίας βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος, εκτός από το δημόσιο. Η βεβαίωση δημιουργεί τεκμήριο ότι το δημόσιο είναι εξ αδιαθέτου κληρονόμος.

Άρθρο 1869. Το δικαστήριο πριν από τη βεβαίωση διατάζει να δημοσιευτεί πρόσκληση, για να αναγγελθούν εκείνοι που αξιώνουν κληρονομικό δικαίωμα, και καθορίζει συνάμα τα σχετικά με τη δημοσίευση και την προθεσμία της αναγγελίας. Αν οι δαπάνες της δημόσιας πρόσκλησης είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με την κληρονομία, μπορεί αντί για δημοσίευση να γίνει ειδική πρόσκληση προς τους πιθανούς κληρονόμους. Αν μέσα στην ορισμένη προθεσμία δεν αναγγέλθηκε κληρονόμος ή το δικαίωμα εκείνου που εμπρόθεσμα αναγγέλθηκε κριθεί ανυπόστατο, το δικαστήριο προχωρεί στη βεβαίωση που αναφέρεται στο προηγούμενο άρθρο.

Άρθρο 1870. Πριν από τη δικαστική βεβαίωση ότι δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος, δεν μπορεί να ασκηθεί δικαίωμα από το δημόσιο ή κατά του δημοσίου ως εξ αδιαθέτου κληρονόμου.


ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ αξίας ακινήτου καθορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις περιοχές όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού. Στις περιοχές όπου δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού η αξίας του ακινήτου καθορίζεται από τον αρμόδιο Οικονομικό Έφορο με βάση συγκριτικά στοιχεία της περιοχής.

ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ
Τιτλοποίηση (αγγλικά: Securitization) ονομάζεται η έκδοση τίτλων (π.χ. ομολογιών) που βασίζονται στις ταμειακές ροές που απορρέουν από στοιχεία του Ενεργητικού μιας οντότητας (π.χ. δάνεια μιας τράπεζας), των οποίων τίτλων η αποπληρωμή καλύπτεται από την ταμειακή ροή που δημιουργούν τα ίδια τα δάνεια με την αποπληρωμή τους. Η πρακτική αυτή εξυπηρετεί τις πληρωμές μεταξύ πιστωτών και δανειζομένων, ενώ η οντότητα δεν κρατά τα ίδια τα στοιχεία του Ενεργητικού για αποκόμιση τόκων. [1]
Ο λόγος για τον οποίο μπορεί μια εμπορική τράπεζα να προβεί στην έκδοση τίτλων βασισμένων σε δάνειά της είναι για να απομακρύνει τα στοιχεία αυτά από το χαρτοφυλάκιό της (ως γνωστόν τα δάνεια μιας τράπεζας είναι απαιτήσεις και εμφανίζονται στο Ενεργητικό της). Αυτό μπορεί να το επιδιώκει, καθώς τα δάνεια εξυπηρετούνται σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ενώ οι ανάγκες της για ρευστό σε περίπτωση ανάληψης χρημάτων από καταθετικό λογαριασμό εξυπηρετούνται σε βραχυπρόθεσμο διάστημα. Αυτή η χρονική υστέρηση καθιστά πιθανή μια αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων της τράπεζας σε αναλήψεις από τους πελάτες της και προκειμένου να έχει την απαραίτητη ρευστότητα, αντλεί χρήματα από την πώληση των ομολόγων σε επενδυτές. Έπειτα, αντί να εισπράττει η ίδια τους τόκους των δανείων που έχει μετατρέψει σε τίτλους, οι τόκοι αυτοί προορίζονται υπό τη μορφή τακτικών τοκομεριδίων στους ομολογιούχους επενδυτές. Αυτό που επιτυγχάνει η τράπεζα όμως είναι η άντληση χρημάτων άμεσα, όταν τα χρειάζεται και όχι όταν λήξει το δάνειο. Μπορεί επίσης να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για μια επένδυση σήμερα.

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ  Η διαδικασία για εντυπη αποτύπωση του χώρου που επιζητούμε να προσδιορίσουμε στο πλανήτη.
  τοπογραφικα

ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ χώρος του κτιρίου είναι ο ελεύθερος χώρος που  βρίσκεται πάνω από την οροφή των κλειστών και ημιϋπαίθριων χώρων  του.

ΥΠΕΡΑΞΙΑ είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή αγοράς και την τιμή πώλησης ενός ακινήτου αφού αφαιρεθούν οι πληθωριστικές αναπροσαρμογές που ισχύουν για το διάστημα μεταξύ αγοράς και πώλησης. 

 ΥΠΟΓΕΙΟ είναι όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή  βρίσκεται έως 1,50 μ. ψηλότερα από την οριστική στάθμη του  εδάφους.

ΥΠΟΘΗΚΗ μια προσημείωση ενεχύρου για ένα δάνειο.Το γραμάτιο έιναι η ποχ΄ρεωση εξωφλησης και η υποθήκη η δέσμευση του ακινήτου σε περίπτωση αδυναμίας της εξώφλησης.


ΥΨΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ σε ορισμένη θέση του είναι η κατακόρυφη  απόσταση από το σημείο που αποτελεί την αφετηρία μέτρησης, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού (στάθμη του πεζοδρομίου ή οριστική στάθμη του εδάφους ή φυσικό έδαφος) έως τη στάθμη της τελικής επάνω επιφάνειας του τελευταίου ορόφου, στην οποία  συμπεριλαμβάνεται η μόνωση και η επίστρωσή της στη θέση αυτή. Το μεγαλύτερο από τα ύψη που πραγματοποιούνται είναι το μέγιστο πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου.

ΦΕΓΓΙΤΗΣ μια κάθετη προέκταση από το όριο της στέγςη ενός κτιρίου που τυπικά περιλαμβάνει παράθυρο.

ΦΕΡΟΥΣΑ κατασκευή κτιρίου είναι το τμήμα που μεταφέρει  άμεσα ή έμμεσα στο έδαφος τα μόνιμα και τα ωφέλιμα φορτία του κτιρίου, καθώς και τις επιρροές γενικά των δυνάμεων που επενεργούν σε αυτό. Κατασκευές συμπλήρωσης είναι τα υπόλοιπα τμήματα που συμπληρώνουν το κτίριο και εξυπηρετούν τον προορισμό  του.

ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ο σχετικά μικρός σε διαστάσεις, εσωτερικός κενός χώρος πολυκατοικίας που θεωρητικά χρησιμεύει για να παρέχει φωτισμό σε εσωτερικούς χώρους διαμερισμάτων

ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ κατανέμονται στις οριζόντιες/κάθετες ιδιοκτησίες ενός ακινήτου με τη σύσταση οριζόντιας/κάθετης ιδιοκτησίας και εκφράζουν τα χιλιοστά που διαθέτει η κάθε ιδιοκτησία επί του οικοπέδου στο οποίο και βρίσκεται
  
ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ το δικαιωμα εισόδου στην ιδιοκτησία ενος αλλου ατόμου με φανερή αποκλειστική χρ΄ση χωρίς να υπαρχει εγκριση για καποιο χρονικό διάστημα.Αυτό γίνεται ότν ένα άτομο εν γνωσει όλων χρησιμοποιέι την γη καποιου άλλου για καποια χρόνια.

ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ Ορίζεται απο το κράτος και αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό πλην όμως σε αρκετές περιπτώσεις οι κανονισμοί χρήσης γης διαφέρουν απο κράτος σε κρα΄τος .  

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ο αριθμος των ετών που έχι περάσει απο την κατασκευή ενος κτιρίου .
Η χρονομίσθωση είναι ένας εναλλακτικός/οικονομικότερος τρόπος κτήσης ή απλής χρήσης του αυτοκινήτου.
Αντί κάποιος να αγοράσει ένα αυτοκίνητο, το ενοικιάζει για μακρά διάρκεια.
Και όπως ακριβώς συμβαίνει με την αντίστοιχη απλή ολιγοήμερη ενοικίαση, έτσι και στη χρονομίσθωση, ο μισθωτής απαλάσσεται από ρίσκα και άγχη όπως την συντήρηση του αυτοκινήτου, την ασφάλιση του, την μεταπώληση του, κλπ.
Σε αντίθεση όμως με την απλή, ολιγοήμερη ενοικίαση, στη χρονομίσθωση, το αυτοκίνητο αγοράζεται καινούργιο για τον μισθωτή (άρα είναι ακριβώς όπως εκείνος το επιθυμεί, εξοπλισμός, χρώμα κλπ) και υπάρχει και η δυνατότητα μετά τη λήξη του συμβολαίου, το αυτοκίνητο να περιέλθει στην κυριότητά του.
- See more at: http://www.limitless.gr/pages.asp?pid=4&subid=28#sthash.ni8jtkl5.dpuf

ΧΩΡΟΙ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ του κτιρίου και του οικοπέδου είναι  οι χώροι, που προορίζονται για χρήση από όλους του ενοίκους του  κτιρίου.

 
*ΤΟ λεξικό είναι ζωντανός οργανισμός και μεταβάλεται συνεχώς .
Για σχόλια ,πιθανές τροποποιήσεις αλλαγές ή παρατηρήσεις επικοινωήστε μαζί μας.   

                                                       www.estetbroker.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ