Html cript Free Code

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ακίνητα: Ο πληθωρισμός λύνει το γρίφο του φόρου υπεραξίας

Ο πληθωρισμός λύνει το γρίφο του φόρου υπεραξίας – Το τελικό σχέδιο Ακίνητα: Ο πληθωρισμός λύνει το γρίφο του φόρου υπεραξίας
Δεν προχωρούν οι προτάσεις για επιβολή συντελεστή επί της τιμής πώλησης ακινήτου. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σύνδεση του φόρου με τον τιμάριθμο. Ποιες είναι οι εξαιρέσεις. Πώς θα επιβάλλεται.
Ο πληθωρισμός ανάγεται στο κλειδί για να λυθεί ο γρίφος στον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει τις προτάσεις να αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος φόρος από ένα άλλο φόρο με συντελεστή 3% επί της αξίας του συμβολαίου, όπως ζητούσε η ΠΟΜΙΔΑ, ή με συντελεστή 7% για ακίνητα που αποκτήθηκαν προ 2013,  ο οποίος θα επιβάρυνε τον πωλητή.
Το αντεπιχείρημα σε αυτές τις λύσεις ήταν ότι πρακτικά συνιστούν ένα πρόσθετο φόρο μεταβίβασης, ο οποίος θα μπορούσε να ζημιώσει φορολογούμενους οι οποίοι λόγο κρίσης πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές ακίνητά τους. Παράλληλα, θα ακύρωνε στην πράξη τη μείωση του συντελεστή στις μεταβιβάσεις από το 10% στο 3%.

Με αυτά τα δεδομένα η λύση που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι:
· Οσοι κρατούν ακίνητα στην κατοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών ή έχουν κέρδος από την πώληση κάτω των 25.000 ευρώ και διατηρούσαν το ακίνητο στην κατοχή τους πάνω από πέντε χρόνια θα γλιτώνουν τον φόρο υπεραξίας.
· Για φορολογούμενους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε πώληση ακινήτου εντός του χρονικού ορίου των 25 ετών, ο φόρος μειώνεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.
Οι τελικές αποφάσεις θα περιγράφονται σε εγκύκλιο η οποία θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η επιβολή του φόρου υπεραξίας οι συμβολαιογράφοι σταμάτησαν να συντάσσουν τα συμβόλαια και οι συναλλαγές έχουν παγώσει.
Με βάση το παραπάνω σχέδιο, αν ένας φορολογούμενος απέκτησε ένα σπίτι πληρώνοντας 80.000 ευρώ και στο διάστημα που μεσολάβησε ο πληθωρισμός έτρεξε με 20% τότε ως αξία κτίσης για τον υπολογισμό του φόρου θα θεωρούνται τα 96.000 ευρώ. Αν η πώληση γίνει έναντι 160.000 ευρώ η διαφορά που προκύπτει είναι 64.000 ευρώ. Στο τελευταίο αυτό ποσό θα υπολογίζεται και πάλι ο πληθωρισμός με αποτέλεσμα να περιορίζεται στα 51.200 ευρώ. Αυτή θα είναι και η υπεραξία επί της οποίας θα επιβάλλονται οι συντελεστές απομείωσης (0,95 για κατοχή κάτω των πέντε χρόνων ως 0,66 από 20 έως 25 χρόνια).
Με αυτά τα δεδομένα για κατοικία που ο ιδιοκτήτης είχε επί 20 χρόνια τα 51.200 ευρώ μειώνονται σε 33.792 ευρώ (51.200Χ0,66) και από το ποσό που προκύπτει αφαιρείται το αφορολόγητο των 25.000. Στο τελικό ποσό (8.792 ευρώ) θα επιβάλλεται ο φόρος υπεραξίας 15% με αποτέλεσμα να προκύπτει οφειλή 1.319 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι πρόκειται για υποθετικό παράδειγμα, δεδομένου ότι η πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια είναι κάθετη, περιορίζοντας το τίμημα που μπορεί να διεκδικήσει ο πωλητής.

www.estetbroker.blogspot.com *Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ