Html cript Free Code

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

«Χρυσό» μετάλλιο στους φόρους για τα ακίνητα

 «Χρυσό» μετάλλιο στους φόρους για τα ακίνητα – Το 50% των εκκαθαριστικών που θα σταλούν φέτος σε 5,7 εκατ. νοικοκυριά θα αφορούν σπίτια και οικόπεδα

Από τους 10 διαφορετικούς φόρους, οι 5 αφορούν την ακίνητη περιουσία οι 3 τα εισοδήματα και οι 2 τα Ι.Χ. αυτοκίνητα

Τα ακίνητα αφορά το 50% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 5,7 εκατoμμύρια νοικοκυριά.
 
Από τους 10 διαφορετικούς φόρους, οι 5 αφορούν την ακίνητη περιουσία οι 3 τα εισοδήματα και οι 2 τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.
 
Μόνο από το «χαράτσι» στα ακίνητα οι εισπράξεις για την εφορία υπολογίζονται ότι θα φθάσουν στα 3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι φόροι φέτος στο εισόδημα των νομικών προσώπων είναι αυξημένοι κατά 2,2 δισ. ευρώ. Το σίγουρο είναι ότι το 2014 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τα νοικοκυριά και τους φορολογούμενους καθώς οι συνολικές επιβαρύνσεις για φέτος φθάνουν τα 9,4 δισ. ευρώ.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει προβληματισμός για το αν θα μπορέσουν να εισπραχθούν αυτοί οι φόροι ή ένα μεγάλο κομμάτι αυτής «πίτας» κατευθυνθεί στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συγκεντρώνει ήδη χρέη 63 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα τα φετινά χαράτσια που θα πληρώσουμε έχουν ως εξής:

- Οι 3 Φόροι Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου καθενός από τα έτη 2011, 2012 και 2013 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014, τις δύο τελευταίες μηνιαίες δόσεις των ΦΑΠ που έχουν ήδη βεβαιωθεί για τα τρία αυτά έτη. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.
 
- Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013. Όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που θα λάβουν στο πρώτο τετράμηνο του 2014, τις δύο τελευταίες διμηνιαίες δόσεις από το «χαράτσι» (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) του 2013, οι οποίες υπερβαίνουν τα 450 εκατ. ευρώ.
 
- Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του 2014. Μετά τις δημοτικές εκλογές και τις «ευρωεκλογές» που θα διεξαχθούν το Μάιο, θα σταλούν από το υπουργείο Οικονομικών τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή και του ΕΝ. Φ. Ι. Α.. Παραλήπτες των εκκαθαριστικών θα είναι πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η -1 2014 κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια και λοιπά ακίνητα. Ο νέος φόρος ακινήτων θα πρέπει να εξοφληθεί έως και σε 6 μηνιαίες δόσεις. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν υπερβαίνει τα 1,85 δισ. ευρώ.
 
- Ο φόρος για τα εισοδήματα του 2013. Το καλοκαίρι θα καταφθάσουν τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2013. Η εκκαθάριση των δηλώσεων θα γίνει αυτόματα με την υποβολή τους στο σύστημα ΤΑΧΙSNET. Από την εκκαθάριση αναμένεται να προκύψει υποχρέωση πληρωμής φόρων εισοδήματος συνολικού ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, καθώς οι περισσότερες φοροαπαλλαγές (ατομικά αφορολόγητα ποσά, αφορολόγητα παιδιών, εκπτώσεις φόρου για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.), έχουν καταργηθεί.
 
- Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2013. Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (αν δεν τους έχει παρακρατηθεί) και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστές 1% έως 4% , ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν ανέρχεται σε 1,78 δισ. ευρώ.
 
- Το τέλος επιτηδεύματος για το έτος 2013. Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2013 εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα κληθούν να καταβάλουν και τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ για τους περισσότερους. Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.
 
- Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για το έτος 2013. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2013 κατείχαν Ι. Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών - τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1 η -1 - 2004 και μετά - πισίνες και αεροσκάφη θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και το 2014 τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν θα ανέλθει σε 141 εκατ. ευρώ.
 
- Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2015. Όλοι οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν στο τελευταίο δίμηνο του 2014 να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Το συνολικό ποσό των τελών που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται σε 1.056 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
 
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.estetbroker.blogspot.com
*Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ