Html cript Free Code

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Πώς χαράσσεται η νέα «παγκόσμια» τάξη

του Philip Stephens
Πώς χαράσσεται η νέα «παγκόσμια» τάξη Ο κόσμος περνά από τη «γεωστρατηγική» στη «γεωοικονομική». Πώς η Δύση επιχειρεί να διαφυλάξει τα κεκτημένα. Ολική ανατροπή του μοντέλου επιχειρείται μέσα από μεγάλες διακρατικές συμφωνίες. Η περιθωριοποίηση της Κίνας.

Τέλος στην καταμέτρηση αεροπλανοφόρων, μαχητικών και πυραύλων. Οι πόλεμοι της Αμερικής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έδειξαν τα όρια της πολεμικής ισχύος. Τα «μεγάλα παιχνίδια» σήμερα περιστρέφονται γύρω από μια άλλη διάσταση ισχύος. Η «γεωπολιτική» δίνει τη θέση της στη «γεωοικονομική».
Υπάρχουν τρεις μεγάλες διεθνείς διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Υπόσχονται να χαράξουν το περίγραμμα του μεταδυτικού κόσμου, να καθορίσουν το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες και να περιγράψουν τη θέση της Κίνας στον κόσμο. Μέσω αυτών θα προκύψει ποια περιθώρια διάσωσης υπάρχουν για το υφιστάμενο πολυμερές σύστημα. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι δύο: είτε ανοικτές παγκόσμιες συμφωνίες, είτε μια οικονομική τάξη χτισμένη γύρω από ανταγωνιστικά μπλοκ.
Η άμεση προσοχή εστιάζει στο εμπόριο. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία Trans-Pacific Partnership-TPP (περιλαμβάνει δώδεκα χώρες του Ειρηνικού, από τις ΗΠΑ ως τη Νέα Ζηλανδία και από το Περού ως την Ιαπωνία) θα εδραιώσει την ενσωμάτωση των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Ασίας. Μια παράλληλη συμφωνία για το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις (TTIP) θα ενισχύσει τη συνοχή στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Ευρώπης. Παράλληλα με αυτά τα περιφερειακά σύμφωνα, η Ε.Ε.

Στα 29 εκατ. έφτασαν οι πληρωμές συμβούλων για τις ιδιωτικοποιήσεις!!

ΤΑΙΠΕΔ: Οι «κολλημένες» δουλειές και οι προμήθειες - Οι αμοιβές των συμβούλων ΤΑΙΠΕΔ: Οι «κολλημένες» δουλειές και οι προμήθειες
του Φώτη Κόλλια
Στα 29 εκατ. έφτασαν οι πληρωμές συμβούλων για τις ιδιωτικοποιήσεις. Το κυνήγι των 3,65 δισ. σε ένα χρόνο και ο κίνδυνος από τις διαρκείς αναβολές. Πάνε πίσω και εισπράξεις «τελειωμένων» διαγωνισμών. Προς νέα καθυστέρηση για Ελληνικό.
Τα 29 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι δαπάνες του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και του ελληνικού δημοσίου για τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων, οι περισσότεροι από τους οποίους προσελήφθησαν με απευθείας αναθέσεις από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων την περίοδο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.
Οι συνεχείς καθυστερήσεις και οι αναβολές στους διαγωνισμούς επιβαρύνουν το ΤΑΙΠΕΔ με συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες για συμβούλους, την ίδια στιγμή που δεν μπορεί να γράψει έσοδα. Έτσι το Ταμείο εμφανίζεται ζημιογόνο, αφού τα έξοδα τρέχουν και οι διαγωνισμοί σέρνονται.
Τον λογαριασμό τον πληρώνει στο τέλος ο φορολογούμενος, αφού το Δημόσιο υποχρεούται να καλύψει ακόμα και «τις δαπάνες συμβούλων, που αφορούν συγκεκριμένα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταβιβαστεί στο Ταμείο, για τα οποία δεν κατέστη εφικτή η αξιοποίησή τους».

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Πόλεμος εναντίον των μικρών ιδιόκτητων κήπων στις ΗΠΑ

Ένας ανοιχτός πόλεμος εναντίον των μικρών ιδιόκτητων κήπων έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με διάφορες αφορμές, δημοτικές αρχές σε διάφορα σημεία της χώρας εξαναγκάζουν τους πολίτες να διαλύσουν τους μικρούς ιδιόκτητους κήπους των σπιτιών τους.
Αν και καμία επίσημη αρχή δεν αναφέρει ανώτερες κυβερνητικές
διαταγές για το «ξήλωμα», αυξάνονται και πληθύνονται οι αντιδράσεις απέναντι στους νέους διατροφικούς νόμους, τους οποίους όλοι πλέον υποπτεύονται για την νέα κατάσταση που δημιουργείται.

Όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά στα οποία οι δημοτικές αρχές με διάφορες αιτιολογίες αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες μικρών κήπων να τους καταστρέψουν, να τους μεταφέρουν, ή ακόμα και να τους σμικρύνουν.

Ο Καρλ Τρικάμο, στην πόλη Φέργκιουσον του Μιζούρι, πρέπει σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές να ξεριζώσει τον κήπο μπροστά από το σπίτι του, επειδή παραβιάζει «τα μίνιμουμ στάνταρ εξωτερικής εμφάνισης» που θέτει η πόλη, τα οποία απαιτούν οι ιδιόκτητοι κήποι να βρίσκονται όπισθεν και όχι εμπρός της οικίας!

Τρόφιμα 1 τρισ. δολαρίων στα... σκουπίδια

Scheherazade Daneshkhu
Τρόφιμα 1 τρισ. δολαρίων στα... σκουπίδια - Η μεγάλη πρόκληση Ζούμε σε έναν πλανήτη με πεπερασμένους φυσικούς πόρους, αλλά αυξανόμενο πληθυσμό. Κι όμως, κάθε χρόνο, 1,3 τόνοι τροφίμων, αξίας 1 τρισ. δολ., καταλήγουν στα σκουπίδια. Η μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων.

Πριν από 18 αιώνες, ο Τερτιλιανός, ένας συγγραφέας της Εκκλησίας που έδρασε στη βόρειο Αφρική, έγραψε: «Ο αριθμός μας αποτελεί βάρος για τον κόσμο, που με δυσκολία μας προμηθεύει φυσικά αγαθά». Όταν έγραφε αυτά τα λόγια, ο πληθυσμός της Γης άγγιζε τα 200 εκατομμύρια. Τώρα, ο πληθυσμός αγγίζει τα 7 δισ. και αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερα 2 δισ. μέχρι το 2050. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του μέλλοντος, λοιπόν, θα είναι να τραφεί ο πληθυσμός, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 30%.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εκτιμά ότι η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά 60% από τα επίπεδα του 2006, ενώ, όμως, η κατάλληλη γη μπορεί να αυξηθεί μόνο 20%. Η στροφή στα βιοκαύσιμα έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για την αγροτική παραγωγή.
Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται μεγαλύτερο εάν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ 842 εκατ. άνθρωποι -δηλαδή το ένα όγδοο του παγκόσμιου πληθυσμού- ήδη υποφέρουν από ασιτία. Από την άλλη πλευρά του νήματος, πολλές χώρες καταγράφουν φρενήρη αύξηση στις δαπάνες υγείας επειδή ο πληθυσμός τους είναι παχύσαρκος.
Στο Μεξικό, η κυβέρνηση που μάχεται την παχυσαρκία θέλει να φορολογήσει βαριά τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες και τα ζαχαρώδη αναψυκτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν το 32,8% των ενηλίκων παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι. Σε διεθνές επίπεδο το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου διαμορφώνεται στο 31,8%.

Προσφυγή φορολογούμενου στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του ΦΑΠ



Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε φορολογούμενος και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας Φυσικών Προσώπων (ΦΑΠ), που επιβλήθηκε τη διετία 2011-2012.
Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το ΣτΕ με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης. Δηλαδή, θα συζητηθεί με διαδικασίες «εξπρές» (σύντομο χρονικό διάστημα) και η πιλοτική απόφαση που θα εκδοθεί θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.
Photo for this articleΣυγκεκριμένα, ο πολίτης, ο οποίος, όπως δηλώνει, δεν έχει εισόδημα λόγω «της ραγδαίως πτώσης της επαγγελματικής του δραστηριότητας» προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικά, παράνομα και αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012, με τα οποία υποχρεώνεται να καταβάλει για κάθε ένα έτος το ποσό των 14.887 ευρώ.
Ο φορολογούμενος σημειώνει στην προσφυγή του ότι έχει τρία ακίνητα, εκ των οποίων στα δύο έχει την ψιλή κυριότητα και στο τρίτο την πλήρη κυριότητα. Όμως, και τα τρία ακίνητα, όπως υποστηρίζει, δεν του αποφέρουν κανένα εισόδημα.
Επίσης, αναφέρει ότι η επιβολή του ΦΑΠ προσκρούει στο άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι η επιβολή φόρου επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα και στην περίπτωση αυτήν πρέπει να είναι ανάλογη με τον βαθμό που υπάρχει.

«Λακωνική πρόταση Διαχείρισης Απορριμμάτων»


Η πρόταση μας

Ολοκληρωμένη Πρόταση για ένα μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης Απορριμμάτων
 το επονομαζόμενο
«Λακωνική πρόταση Διαχείρισης Απορριμμάτων»

Αγαπητοί συναγωνιστές, φίλοι και λοιποί συνοδοιπόροι στην προσπάθεια,

Με εκτίμηση και σεβασμό στο μέχρι τώρα αγώνα όλων εσάς για μια ορθολογική, καλλίτερη και αυτονόητη διαχείριση των αστικών μας αλλά και όχι μόνο αποβλήτων –απορριμμάτων, θα θέλαμε με το άρθρο αυτό να συμβάλουμε, με συγκεκριμένη, άμεση και υλοποιήσιμη πρόταση σε ένα νέο μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων μας. Εμείς το ξεκινήσαμε. Όλοι μαζί θα υλοποιήσουμε και θα το χαρούμε.

Στο σημερινό μας άρθρο θα περιοριστούμε στις γενικές βασικές αρχές της «Λακωνικής πρότασης» με μόνο σκοπό την αρχή ενός γόνιμου διαλόγου, κατανόησης της ιδέας και πρακτικών εφαρμογών ανά περιοχή.
Σε μια παράμετρο όμως θα επιμείνουμε και φυσικά θα αναλύσουμε με μια όσο το δυνατόν πιο κατανοητή και απλή επεξήγηση. Αυτή η παράμετρος αφορά την Αναερόβια Ζύμωση των οργανικών μας απορριμμάτων. Σχεδόν παντού, σ’ όλα τα άρθρα, παρουσιάσεις, οργανωμένες συλλογικότητες, εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης, δίδεται η εντύπωση ενός «μαύρου κουτιού» που παραβλέπεται και πιθανόν από άγνοια, φοβίζει (?). Αυτό είναι η Αναερόβια ζύμωση των οργανικών προϊόντων.
Δείτε με επιείκεια τον τρόπο παρουσίασης  και μείνετε στην ουσία αυτών που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε.
Για να έρθουμε στον άμεσο διάλογο και παρουσίαση ξεκινάμε από ένα σημείο, πιθανόν τυχαίο για να ολοκληρωθεί ένας νοητός κύκλος από θέσεις, σκέψεις, απόψεις και ιδέες με γνώμονα την πρακτική και άμεση εφαρμογή στη λύση των αστικών μας στερεών (και όχι μόνο) αποβλήτων.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ

Το ντοκιμαντέρ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τίτλο «Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων» παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά εγκλήματα της εποχής μας και συγκεκριμένα το ανεπανόρθωτο πλήγμα που θα υποστεί το Δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον αλλά και οι πολίτες, από την κατασκευή ιδιωτικών εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων.

Μέσα από συνεντεύξεις περιβαλλοντολόγων, ακαδημαϊκών αλλά και πολιτικών αναδεικνύονται επίσης αποτυχημένα παραδείγματα ανάλογων επιλογών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ρόλος της καγκελαρίου Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Χανς Γιοακίμ Φούχτελ αλλά και η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στο χώρος της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.
www.estetbroker.blogspot.com *Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ 8 ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Το ελληνικό παζάρι και η επιστροφή του Grexit

του Peter Spiegel (Βρυξέλλες)
Το ελληνικό παζάρι και η επιστροφή του Grexit Μια ποιοτική διαφορά κρύβει σε σχέση με το παρελθόν το σημερινό σίριαλ με το ελληνικό πρόγραμμα: την πολιτική παράμετρο. Τα όρια αντοχής της Αθήνας και οι φωνές στην Ε.Ε. που μιλούν για το αναπόφευκτο.

Τι θα γίνει αν μια χώρα σε μνημόνιο τελικά αποφασίσει να πει απλώς Όχι;Είναι μια ερώτηση που ορισμένοι αξιωματούχοι στην τρόικα των διεθνών δανειστών έχουν αρχίσει να κάνουν για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση συνασπισμού, μετά από έναν χρόνο και πλέον στην εξουσία, σημαδεμένο από αυξανόμενη αντίδραση στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, επιμένει συνέχεια ότι δεν θα υποκύψει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Από πολλές πλευρές, η Ελλάδα έχει χάσει την ικανότητα να σοκάρει. Όλο σχεδόν το χρέος της βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών -ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, θεσμών της ευρωζώνης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- και αυτό σημαίνει ότι ευρύτερα οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν δίνουν μεγάλη σημασία.
Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους επιθεωρητές του μνημονίου έχουν γίνει τόσο κοινότοπες που έχουν σταματήσει να καταγράφονται στα περισσότερα επίσημα ραντάρ, ακόμη και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, όπου οι αξιωματούχοι έχουν συνηθίσει πια τις ιδιοτροπίες στην ελληνική απόδοση.
Ωστόσο, αν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από την απροκάλυπτη αγανάκτηση μεταξύ των κορυφαίων διαπραγματευτών τις τελευταίες ημέρες, ο τωρινός γύρος συνομιλιών, που έχει τραβήξει δύο μήνες, δείχνει να έχει αλλάξει ποιοτικά, όχι ποσοτικά.

Έως 57% η πτώση στις τιμές γραφείων στη Θεσ/νίκη

Η πλασματική εικόνα στους κύριους εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πώληση ή την ενοικίαση ενός ακινήτου. Οι αποδόσεις.

Τις πραγματικές συνθήκες που επικράτησαν την τελευταία πενταετία στην αγορά γραφείων και καταστημάτων της Θεσσαλονίκης αποτυπώνει έρευνα , σύμφωνα με την οποία ενώ οι ιδιοκτήτες προσέφεραν αρχικά «εκπτώσεις» περί το 35%, στο τέλος αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές 40% - 57% προκειμένου να πωλήσουν τα ακίνητά τους.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της ελληνικής εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων, οι ενδιαφερόμενοι θα συναντήσουν πλασματική εικόνα στους κύριους εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης «αφού οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια που στοχεύουν οι ιδιοκτήτες είναι κατά 20% - 25% υψηλότερα από αυτά που πληρώνουν οι υποψήφιοι αγοραστές - ενοικιαστές».

Οι τιμές που κατέγραψε η έρευνα είναι οι πραγματικές τιμές που γίνονται πράξεις, μολονότι οι συναλλαγές είναι σχετικά περιορισμένες γι' αυτές τις κατηγορίες ακινήτων. Για παράδειγμα, στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Τσιμισκή και της Λεωφόρου Νίκης οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων μπορούν να πωλήσουν ένα κατάστημα 100 τ.μ. από 280.000 εως 380.000 ευρώ και φυσικά σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις πολύ πιο ψηλά, όπως για παράδειγμα συνέβη σχετικά πρόσφατα με τη μίσθωση ισόγειου καταστήματος σε γνωστή εταιρεία πώλησης τηλεπικοινωνιακών ειδών και στη συνέχεια πώλησή του σε νέο ιδιοκτήτη με τιμή που ξεπέρασε τα 10.000 ευρώ ανά τ.μ.

Το ίδιο ισχύει και για την ενοικίαση ενός γραφείου στην περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς Εγνατία και Ερμού. Έτσι για ένα ακίνητο αρκετά παλαιό, ο ενοικιαστής είναι διατεθειμένος να πληρώσει κατά μέσο όρο 3,5 - 4 ευρώ το τ.μ. Η μείωση των ενοικίων για την πενταετία της ύφεσης φθάνει το 55% περίπου για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Κι όμως άρχισαν τους πλειστηριασμούς: Αρπάζουν 56 σπίτια την ημέρα!


Aπό την αρχή του χρόνου ως το τέλος του Οκτωβρίου, η εφορία άνοιξε και πήρε χρήματα από 93.330 λογαριασμούς καταθετών οι οποίοι κατά την εκτίμησή του δημοσίου του οφείλουν λεφτά ενώ πλειστηριάζονται την ημέρα 56 σπίτια την ημέρα!
Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογικές αρχές έβγαλαν σε πλειστηριασμό 1.553 κατοικίες και οικόπεδα και 14.197 ακίνητα συνολικά στο δεκάμηνο του έτους.
Πρακτικά, δηλαδή, οι πλειστηριασμοί έρχισαν ήδη υπογείως με δεκάδες χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών και αυτή η κουβέντα που γίνεται τώρα είναι "για τα μάτια του κόσμου".
Σε σχέση με το περσινό δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013 οι πλειστηριασμοί ακινήτων σημειώνουν αύξηση κατά 26,3% αφού πέρυσι η εφορία έβγαλε σε δημοπρασία 11.240 ακίνητα συνολικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2013 αυτές διπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 11.883 τον Οκτώβριο από 5.592 τον Ιανουάριο.
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Δ.Ο.Υ Β΄ Ηρακλείου με 1.052 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» τον Οκτώβριο και ακολουθούν η ΦΑΕΕ Πειραιά με 793, η Δ.Ο.Υ Κοζάνης με 592, η Δ.ΟΥ. Καλαμάτας με 588, η Δ.Ο.Υ Μεγάλων Επιχειρήσεων με 504 κ.ά.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΟ


Η ανάλγητη και χωρίς αιδώ κυβερνητική προπαγάνδα κάνει τα πάντα για να παγώσει οποιαδήποτε πράξη αγοραπωλησίας καταστρέφοντας κάθε μέρα όλο και πιο βαθεία στην κρίση όλο τον κτηματομεσιτικό κλάδο αφανίζοντας τον για να καταφέρει να περάσει στα funds την περιουσία των Ελλήνων έναντι του 20% της αξία τους. αδιαφορώντας πλήρως για τις επιλογές των άφρονων τεχνοκρατών της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν μέσω ΜΜΕ : Μειώνεται στο 3% από 10% ο φόρος μεταβίβασης 
 Το αγαπημένο μας υπουργείο δεν αναφέρεται πουθενά για το αν γίνονται αγοραπωλησίες και ιδιαιτέρως σε νεόδμητες ενώ στα παλαιά επιβεβαιώνονταιι πράξεις όσες και εάν είναι .
Προφανώς ο στόχος είναι η μετακύληση πιθανών αγαραπωλησιών στον πολύπαθο κλάδο των ακινήτων το 2013 έτσι ώστε να αποδομηθεί και να απαξιωθεί πλήρως ο κλαδος τους με πλέιστα όσα μέσα διαθέτει το κράτος προκειμένου να εξυπηρετήσει την νέα γενειά τεχνοκρατών υπαλλήλων Διεθνών Μεσιτικών Γραφείων ,και "κοράκια" funds που εποφθαλμιούν την υφαρπαγή της γης στην Ελλάδα με ευτελέις όρους παράδοσης μετατρέποντας και νομικά την χώρα σε Γερμανική αποικία πέραν της καταστροφής που έχει ήδη προσχεδιαστεί μέχρι το 2060.
H δήλωση που δημοσιοποιήθηκεείναι η κάτωθι και είναι απορίας άξιον γιατί δημοσιοποιήθηκε σήμερα και όχι το 2014 ή προς το τέλος του 2013 για να μην διαταραχτεί  περαιτέρω η ήδη κατεστραμένη εμπορικά αγορά .
Ποιούς εξυπηρετεί η αποδοχή ενός νέου ΕΝΦΑ ;Kαι τι σηματοδοτεί αυτή η τροποποίηση΄;
Iσως αντιλαμβάνονται ότι η καταστροφή του εμπορικού ιστού και της κτηματαγοράς ευνοέι τους φίλια  προσκείμενους καρεκλολάγνους που ταξιδέυουν ανα την υφήλιο με χρήματα του Ελληνικού λαού προς άγραν "επενδυτών" κάνοντας Public Relations μέσω ΙΝVESTMENT in Greece σε πτώματα ακινήτων .....  
Aιδώς αχρείοι ....Αλλά στην Ελλάδα του σήμερα δεν ισχύει ότι Αμέσως μετά την κατάλυση της Τυραννίας των Τριάκοντα [Αθήνα-403 π.Χ.] όπου η Δημοκρατία ψηφίσε τον περίφημο νόμο “Περί του μηδένα μνησικακείν”!

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες πως στο νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων θα περιληφθεί διάταξη για την μείωση του φόρου μεταβίβασης από τον Ιανουάριο του 2014.

Διαδικτυακή εφαρμογή ενημέρωσης εκκαθάρισης Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων 2011


ΠΟΛ.1247/15.11.2013 (ΦΕΚ Β' 2922/19.11.2013)

ΘΕΜΑ: Διαδικασίες λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής ενημέρωσης της εκκαθάρισης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) φυσικών προσώπων έτους 2011, εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων – δηλώσεων και ημερομηνία ανάρτησης των σημειωμάτων αυτών.

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2013



Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 3842/2010 (Φ.Ε.Κ. 58Α΄) και ειδικότερα την παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου, με την οποία εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να καθορίζει τα ειδικότερα θέματα για τη διαδικασία και τη λειτουργία της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, την ημερομηνία ανάρτησης αυτής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

2. Την αριθμ. 07927/2012 ΕΞ (ΦΕΚ 2574 Β΄) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».

3. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, 

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

1. Η δήλωση Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων συντίθεται ψηφιακά από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου της δήλωσης και των βεβαιωθέντων ποσών Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων με την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος – δήλωσης ΦΑΠ του οικείου έτους.

Θέμα: Έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων για βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια (ΕΕΤΑ)

 ΠΟΛ.1227/3.10.2013

Θέμα: Έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων για βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια (ΕΕΤΑ)

Αθήνα, 3.10.2013


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π. 

Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 8
Ταχ. Κώδ.:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο: 2103375891
FAX:2103375834
e-mail: d13.e9@yo.syzefxis.gov.qr


Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβάλλονται σχετικά με την επιβολή ΕΕΤΑ σε περιπτώσεις βιομηχανικών ή γεωργικών κτιρίων σας επισημαίνουμε ότι:

Από τις διατάξεις της περ.8 (υποπερ.εε') της υποπαραγράφου Α7 της παραγράφου Α του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α' 107) προβλέπεται ότι από το ΕΕΤΑ απαλλάσσονται τα ακίνητα για τα οποία στο πεδίο χρήσης του συστήματος «ΕΡΜΗΣ» του ΔΕΔΔΗΕ αναγράφονται οι κωδικοί αριθμοί χρήσης 3 και 4 αντίστοιχα, που αφορούν σε γεωργική ή βιομηχανική χρήση (και όχι γενικά οποιοδήποτε γεωργικό ή βιομηχανικό κτίριο, όπως ίσχυε στο ΕΕΤΗΔΕ). Για τα ακίνητα αυτά οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί δεν περιλαμβάνουν ΕΕΤΑ.

ΘΕΜΑ: Υπόχρεος σε δήλωση ΦΑΠ για μισθωμένο ακίνητο.

 Αρ. πρωτ.: Δ13 ΦΜΑΠ 1176013 ΕΞ 15.11.2013

ΘΕΜΑ: Υπόχρεος σε δήλωση ΦΑΠ για μισθωμένο ακίνητο.

Αθήνα, 15/11/2013


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.

Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 8
Ταχ. Κώδ.:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο: 2103375880
FAX:2103375834
e-mail:d13.e9@yo.syzefxis.gov.gr


Σε απάντηση εγγράφου σας σχετικά με το ανωτέρω θέμα σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν.3842/2010 (58Α'), από το έτος 2010 και για κάθε επόμενο, επιβάλλεται φόρος στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Η κυριότητα πάνω σε ακίνητο, σύμφωνα με το άρθρο 1001 του αστικού κώδικα, εκτείνεται στο χώρο πάνω και κάτω από το έδαφος. Συνεπώς, υπόχρεος για δήλωση ακινήτου, για το οποίο έχει συναφθεί σύμβαση μίσθωσης, και για καταβολή του φόρου είναι ο κύριος του ακινήτου, δηλαδή ο εκμισθωτής και όχι ο μισθωτής.

Χρόνος διαφύλαξης βιβλίων και στοιχείων του Κ.Β.Σ- Παραγραφή υποθέσεων

Χρόνος διαφύλαξης βιβλίων και στοιχείων του Κ.Β.Σ- Παραγραφή υποθέσεων
Χρόνος διαφύλαξης βιβλίων και στοιχείων του Κ.Β.Σ- Παραγραφή υποθέσεων
To Taxheaven δημοσίευσε ένα άρθρο της Επιστημονικής Ομάδας του, χρηστικό για επαγγελματίες, το οποίο αφορά το φλέγον θέμα της παραγραφής των χρήσεων και τω εκκρεμών υποθέσεων.

Α.Παραγραφή Εκκρεμών υποθέσεων

Ως γνωστόν μέχρι σήμερα έχει δοθεί παράταση στην παραγραφή των εκκρεμών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2006 έως 31.12.2013 με τους ακόλουθους νόμους:
Με το άρθρο 11 του ν.3513/2006
Με το άρθρο 29 του ν.3697/2008
Με το άρθρο 10 του ν.3790/2009
Με το άρθρο 82 του ν.3842/2010
Με το άρθρο 12 του ν.3888/2010
Με το άρθρο 18 του ν.4002/2011
Με το άρθρο Δεύτερο του ν.4098/2012
Με τον νόμο 4203/2013 και συγκεκριμένα με το άρθρο 22 αυτού δίνεται παράταση στην παραγραφή των εκκρεμών υποθέσεων όχι συνολικά, αλλά μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) για υποθέσεις, για τις οποίες έχουν αποσταλεί στοιχεία σε ελληνική δικαστική, φορολογική, ελεγκτική ή άλλη αρχή από άλλα κράτη μέλη της Ε. Ε. ή τρίτες χώρες στα πλαίσια αμοιβαίας διοικητικής ή δικαστικής συνδρομής ή συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου ή συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών ή συμβάσεις διοικητικής συνδρομής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, ή εκκρεμεί, κατόπιν αιτήματος των ανωτέρω ελληνικών αρχών η αποστολή στοιχείων, και
β) για υποθέσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος ή θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2013 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

2,75% ΤΟΥ ΑΕΠ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΝΤΙ 1% ΣΤΟΝ ΟΟΣΑ

 Την όγδοη υψηλότερη φορολογία περιουσίας (ακίνητα και κεφαλαιακές συναλλαγές) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ αναμένεται να έχει η Ελλάδα, εφόσον εφαρμοστεί ως έχει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ), ο οποίος από μόνος του αντιστοιχεί σε 1,5% του ΑΕΠ (με βάση την παραδοχή ότι θα αποδίδει 3 δισ. ευρώ ετησίως). Με την προσθήκη και των υπολοίπων φόρων, δηλαδή τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεών και φόρους επί των συναλλαγών, που υπολογίζεται ότι διαμορφώνονται σε 1,25% του ΑΕΠ, η συνολική επιβάρυνση θα ανέρχεται από το 2014 σε 2,75% του ΑΕΠ, ποσοστό που χαρακτηρίζεται υπερβολικό, ιδίως για τα δεδομένα μιας οικονομίας υπό καθεστώς ύφεσης και συνεχούς υποχώρησης των εισοδημάτων.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει σχετική ανάλυση της Alpha Bank. Ειδικότερα, το 1,5% του ΑΕΠ στο οποίο αντιστοιχεί ο ΕΝ.Φ.Α. είναι αισθητά υψηλότερος του μέσου όρου αντίστοιχων φόρων των χωρών του ΟΟΣΑ, που δεν ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, εφόσον συμπεριληφθούν και όλοι οι υπόλοιποι φόροι στην ακίνητη περιουσία, ο μέσος όρος ανέρχεται σε 2% του ΑΕΠ, έναντι 2,75% που θα είναι το εν Ελλάδι καθεστώς (χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται και η φορολογία στα ενοίκια).

Wolf: Γιατί ο Summers έχει δίκιο

Martin Wolf
Wolf: Γιατί ο Summers έχει δίκιο - Μόνη λύση οι επενδύσεις Ο παγκόσμιος κορεσμός αποταμιεύσεων και ο... επενδυτικός λοιμός. Ο Martin Wolf προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρόνιας στασιμότητας. Η καταστροφική κουλτούρα των μπόνους και η επιτακτική ανάγκη για στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις.

Ο Larry Summers έκοψε τη φόρα στους λίγους εναπομείναντες αισιόδοξους. Μιλώντας στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου έρευνας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχει εύκολη επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα για τις οικονομίες υψηλού εισοδήματος. Περιέγραψε ένα ανησυχητικό μέλλον, με παρατεταμένη αδύναμη ζήτηση και βραδεία οικονομική ανάπτυξη.
Ο κ. Summers δεν είναι ο μόνος που αναφέρεται στην πιθανότητα «χρόνιας στασιμότητας». Από τότε που ξεκίνησε η κρίση αρκετοί αναλυτές έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο μιας χαμένης δεκαετίας, όπως ακριβώς συνέβη στην Ιαπωνία. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο το παρουσίασε ο Summers ήταν εντυπωσιακός.
Γιατί να τον πιστέψουμε; Ας δείξουμε τρία σχετικά στοιχεία των δυτικών οικονομιών:
Πρώτον, η ανάκαμψη από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-08 ήταν πολύ αργή. Το τρίτο τρίμηνο, η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά μόλις 5,5% από τα προ κρίσης υψηλά, δηλαδή μέσα σε μία πενταετία. Το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ εξακολουθεί να μειώνεται, συγκριτικά με την τάση πριν από την κρίση. Επιπλέον, αυτή η αδυναμία παρατείνεται παρά την υπερβολικά επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθείται.
Δεύτερον, η σημερινή κρίση πλήττει οικονομίες που είχαν καταγράψει ταχεία αύξηση μόχλευσης, ειδικότερα στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με άλμα στις τιμές των κατοικιών προ κρίσης. Αυτός είναι ο ορισμός μιας οικονομίας-«φούσκα». Πολλές κυβερνήσεις, κυρίως στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, ακολούθησαν παράλληλα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Παρ' όλα αυτά, κανένα από τα ορατά συμπτώματα των υπερβολών -όπως ταχεία οικονομική ανάπτυξη ή πληθωρισμός- δεν παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία προτού ξεσπάσει η κρίση.

Summers-Krugman: Κίνδυνος «μακροχρόνιας ύφεσης» στη Δύση


Summers-Krugman: Κίνδυνος «μακροχρόνιας ύφεσης» στη Δύση Μια ομιλία του πασίγνωστου Larry Summers τάραξε τα νερά στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους. Γιατί η Δύση κινδυνεύει με μόνιμη ύφεση που ακόμη και οι φούσκες δεν μπορούν να αποτρέψουν. Συμφωνεί και επαυξάνει ο Krugman.

«Κάτι έχει αλλάξει στη λειτουργία των δυτικών οικονομιών, ίσως με αρχή τη δεκαετία του '80, χωρίς ακόμα και τώρα να είναι ορατή η αλλαγή, κάτι που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τις φούσκες που ενίοτε δημιουργούνται. Η οικονομική στασιμότητα και η ύφεση φαίνεται ότι γίνονται ενδημικά χαρακτηριστικά των δυτικών οικονομιών».
Aυτό υποστηρίζει ο διάσημος Larry Summers, επίτιμος πρόεδρος του Harvard και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Άποψη που στηρίζει κι ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, ταράσσοντας τα νερά στους διεθνείς κύκλους άσκησης οικονομικής πολιτικής.
Την άποψή τους ενισχύει το γεγονός ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν έχουν εξέλθει από τη στασιμότητα, παρότι έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Με άλλα λόγια, δεν δημιουργείται ικανοποιητική ζήτηση στις οικονομίες της Δύσης, εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η θετική επίδραση από τις φούσκες, άλλοτε στην τεχνολογία κι άλλοτε στα ακίνητα, περιορίζεται ολοένα και περισσότερο.
Εν ολίγοις, το πρόβλημα φαίνεται πως θα είναι μόνιμο αλλάζοντας τις συνθήκες λειτουργίας των παραδοσιακών οικονομικών μοντέλων. Φαίνεται πως δημιουργείται μια νέα κατάσταση την οποία στο εξής θα θεωρούμε κανονική, ένα «new normal» με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Πώς θα καλυφθεί ο λογαριασμός της BlackRock

του Χρήστου Κίτσιου
Πώς θα καλυφθεί ο λογαριασμός της BlackRock-Οι καθοριστικοί παράγοντες H ραγδαία υποχώρηση του cost of funding, η συνταγή της «δίαιτας» για προσωπικό και δίκτυο και η εκτίμηση για κορύφωση των επισφαλειών το 2014. Μείωση του ελάχιστου Core Tier I στο 8% ζητούν οι τράπεζες. Τα μαξιλάρια της BlackRock.
Την αισιοδοξία τους ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, που θα προκύψουν από την εν εξελίξει άσκηση προσομοίωσης, εκφράζουν τραπεζικά στελέχη, ενώ την ίδια στιγμή ζητούν να προσαρμοσθεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.
Η BlackRock τρέχει, ήδη, την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις ελληνικές τράπεζες, από την οποία θα προκύψουν οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου της τριετίας 2014-16. Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης για τις μητρικές αναμένεται να παραδοθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου θα κατατεθούν τα αποτελέσματα για τις θυγατρικές του εξωτερικού.
Για τον τελικό προσδιορισμό, όμως, των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την ΤτΕ, την τρόικα και την EBA θα προσμετρηθούν και τα business plans των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η ΤτΕ θα εξετάσει, δηλαδή, τη δυνατότητά τους για δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου (οργανική κερδοφορία, συνέργειες, δρομολογημένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) και βάσει αυτών θα προσδιορίσει αν θα απαιτηθεί πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ή αν τα κεφάλαια που θα δημιουργηθούν εξασφαλίζουν το απαραίτητο απόθεμα για κάλυψη των αναμενόμενων ζημιών.
Παρότι, όπως έγραψε το Euro2day.gr, υπάρχουν ακόμη κρίσιμα ανοικτά ζητήματα για τον υπολογισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών, οι τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι ο λογαριασμός θα καλυφθεί για τις συστημικές τράπεζες, που έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί με συμμετοχή και ιδιωτών.
Το πλέον κρίσιμο θέμα είναι αν o ελάχιστος απαιτούμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διατηρηθεί στο 9% (σ.σ. EBA Core Tier I 9%) ή αν θα προσαρμοσθεί στα όρια που θα ισχύσουν για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες στα προσεχή stress tests. Αν θα υποχωρήσει, δηλαδή, ο ελάχιστος δείκτης Core Tier I στο 8%.

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δανείζονται για να πληρώσουν τους λογαριασμούς!


Το 40% δηλώνει, επίσης, ότι δεν έχει χρήματα για να ζει αξιοπρεπώς - Επικαλούνται απολύσεις, μειώσεις μισθών, αυξημένη φορολογία αλλά και την τιμή του πετρελαίου - Στο συρτάρι μένουν λογαριασμοί ΔΕΗ,ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και κλήσεις της τροχαίας


Την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα της κρίσης αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο η έρευνα της ολλανδικής εταιρείας Trendbox για τον βαθμό ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Με το 39% των Ελλήνων να δηλώνει ότι δανείζεται για να πληρώσει, τελικά, τους λογαριασμούς του και το 57% να παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να αντεπεξέρχεται κάθε μήνα στις υποχρεώσεις του η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του σχετικού καταλόγου των 21 χωρών την ιδιά ώρα που 4 στους 10 Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχονται ότι τα έσοδα τους δεν τους εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Και το χειρότερο είναι ότι αυτή είναι μια αίσθηση που έχει διαποτίσει την ελληνική κοινωνία όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι οι επτά στους δέκα πιστεύουν ότι περισσότερο από το 50% των συμπατριωτών τους αδυνατεί να πληρώσει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς του.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Αχίλλειος πτέρνα για τη Γερμανία οι επενδύσεις

Marcel Fratzscher*
Η κριτική για το γερμανικό πλεόνασμα αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώνονται απότομα στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1990. Ποιες είναι οι αιτίες και οι κίνδυνοι για το Βερολίνο και την ευρωζώνη.

Η Γερμανία δέχεται επιθέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τεράστιο πλεόνασμα που καταγράφει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η κριτική είναι σωστή, αλλά για τον λάθος λόγο. Το πλεόνασμα είναι μεν υπερβολικό, όμως η κατηγορία ότι πλήττει την Ευρώπη είναι απλή ανοησία. Ακόμη χειρότερα, αποπροσανατολίζει τους Γερμανούς αξιωματούχους από την πραγματική αιτία του εθνικού πλεονάσματος και την αχίλλειο πτέρνα της εθνικής οικονομίας: το τεράστιο κενό στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας ήταν οργισμένη γιατί θεώρησε ότι η επίθεση αφορά το επιτυχημένο μοντέλο εξαγωγών της. Ο κίνδυνος είναι πως η χώρα μπορεί να γίνει ακόμη πιο εσωστρεφής καθώς πιστεύει πως ό,τι είναι καλό για την Ευρώπη είναι κακό για την ίδια. Αυτό αποδεικνύεται και από την κριτική που άσκησε η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την απόφασή της να μειώσει τα επιτόκια, κίνηση που για ορισμένους δεν είναι προς το γερμανικό συμφέρον.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΑΕΕ ΝΙΚΑΙΑ



www.estetbroker.blogspot.com *Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ Ο.Α.Ε.Ε. ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (1)



www.estetbroker.blogspot.com *Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ε.Ε. ΟΚΤΩΜΒΡΗΣ 2012

 Δεδομένα από του Οκτωβρίου 2012. Πιο πρόσφατα δεδομένα: Περαιτέρω πληροφορίες της Eurostat, Βασικοί πίνακες και Βάση δεδομένων. Η αγγλική έκδοση είναι πιο πρόσφατη.
Σχήμα 1: Κατανομή του πληθυσμού ανά τύπο κατοικίας, 2010
(% του πληθυσμού) - Πηγή: Eurostat (ilc_lvho01)
Σχήμα 2: Πληθυσμός ανά καθεστώς στέγασης, 2010
(% του πληθυσμού) - Πηγή: Eurostat (ilc_lvho02)
Σχήμα 3: Ποσοστό υπερπλήρων κατοικιών, 2010
(% του συγκεκριμένου πληθυσμού) - Πηγή: Eurostat (ilc_lvho05a)
Σχήμα 4: Σοβαρή στέρηση στέγασης, 2010
(% του πληθυσμού) - Πηγή: Eurostat (ilc_mdho06a)
Πίνακας 1: Ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους στέγασης ανά καθεστώς στέγασης, 2010
(% του πληθυσμού) - Πηγή: Eurostat (ilc_lvho07c) και (ilc_lvho07a)
Tο παρόν άρθρο παρέχει μια γενική εικόνα των πρόσφατων στατιστικών για τη στέγαση στην Eυρωπαϊκή Ένωση (EΕ), στις χώρες EZEΣ και στην Κροατία, με επίκεντρο τα είδη των κατοικιών, το καθεστώς στέγασης (ιδιόκτητο σε σχέση με ενοικιαζόμενο), την ποιότητα της στέγασης και αν είναι οικονομικά προσιτή.
Η αξιοπρεπής στέγαση, σε προσιτή τιμή και σε ασφαλές περιβάλλον, αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη και δικαίωμα. Η εξασφάλιση αυτής της ανάγκης, που είναι πιθανόν να μετριάσει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, παραμένει μια σημαντική πρόκληση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Κύρια στατιστικά στοιχεία

ΟΙ ΠΙΟ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΑΡΑΙΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



www.estetbroker.blogspot.com
 *Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ





www.estetbroker.blogspot.com

 *Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 15/11/2013

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η σκιώδης τραπεζική και η φούσκα

Η σκιώδης τραπεζική και η φούσκα - Τα μαθήματα της κρίσης Απογειώνεται εκ νέου η σκιώδης τραπεζική, με τα κεφάλαια των μη τραπεζικών δανειστών να φθάνουν εκ νέου σε δυσθεώρητα ύψη. Η νομοθεσία και τα μαθήματα της κρίσης του 2007-8. Πώς γιγαντώνονται, πού επενδύ
Θα περίμενε κανείς ότι οι ΗΠΑ θα είχαν μάθει από τα λάθη τους, αυτά δηλαδή που προκάλεσαν την κρίση των subprime δανείων και την κατάρρευση κολοσσών όπως η Lehman Brothers.
Ωστόσο, παρά την κρίση του 2007-2008 και τις αλλαγές στη νομοθεσία, η σκιώδης τραπεζική στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά έχει εξαφανιστεί.
Σημειώνεται ότι με βάση και τον ορισμό του παγκοσμίου Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) το σκιώδες τραπεζικό σύστημα ορίζεται ως «το σύστημα πιστωτικής διαμεσολάβησης που περιλαμβάνει οντότητες και δραστηριότητες εκτός του κανονικού τραπεζικού συστήματος». Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα hedge funds, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWF) και κάθε λογής "οχήματα" που προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς να είναι τράπεζες και χωρίς να υπάγονται στην "σκληρή" τραπεζική νομοθεσία.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης των FT, John Authers, η σκιώδης τραπεζική έχει μετεξελιχθεί και γιγαντώνεται εκ νέου, καθώς ευνοείται από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και του φθηνού χρήματος της Federal Reserve.

ΤΕΕ: Ηλεκτρονική υπηρεσία για οικοδομικές άδειες

ΤΕΕ: Ηλεκτρονική υπηρεσία για έκδοση οικοδομικών αδειών Η παρουσίασή της θα γίνει αύριο, από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γεώργιο Καμίνη.
 
Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία του ΤΕΕ, στην κατεύθυνση οργάνωσης και εκσυγχρονισμού της χώρας, συντόμευσης των διαδικασιών και απαλλαγής από τη γραφειοκρατία, κυρίως, διευκόλυνσης των πολιτών και των μηχανικών, περνά σε φάση υλοποίησης, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΤΕΕ.
Πρόκειται για την ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης οικοδομικών αδειών, η οποία θα λειτουργήσει με την ευθύνη του ΤΕΕ και τη συνεργασία των Δήμων, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων.
Η παρουσίασή της θα γίνει αύριο, από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γεώργιο Καμίνη, ενώ έχει κληθεί να παραστεί και ο Δήμαρχος Θεσσαλονικέων Γιάννης Μπουτάρης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στις 14:00.
www.estetbroker.blogspot.com
*Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΟ 1947



www.estetbroker.blogspot.com *Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΑΟ









3
Εάν όμως οι οφειλές είναι σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, εξετάζεται εάν το
άθροισμα ανά φορέα υπερβαίνει τις € 5.000,00 και όχι το άθροισμα σε όλους τους
ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση οφειλέτη που οφείλει συνολικά, από κεφάλαιο και
επιβαρύνσεις, στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ποσά ύψους € 3.500,00 και € 2.500,00, και στον ΟΑΕΕ ποσά
ύψους € 1.000,00 και € 500,00, στο ΚΕΑΟ θα διαβιβαστούν οι οφειλές που έχει στο ΙΚΑ –
ΕΤΑΜ, καθώς αθροιστικά υπερβαίνουν τα € 5.000,00. Οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, θα
παραμείνουν στον ασφαλιστικό οργανισμό, καθώς αθροιστικά δεν υπερβαίνουν τις € 5.000,00.
3. Θεσπίζεται ενιαία διαδικασία είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών
από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με ρητή προθεσμία για την έκδοση
της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής, η μορφή και τα στοιχεία της οποίας είναι κοινά για όλους τους
ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής συντάσσεται εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της
εμπροθέσμου καταβολής και όχι πέραν των έξι μηνών από την ημερομηνία που αυτές
κατέστησαν καθυστερούμενες

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

NΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ;;


Σχετικά με το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών

Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία συστήθηκε με Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαυραγάνη, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο; για την απλούστευση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα σε ότι αφορά την τεκμηρίωση των συναλλαγών, την ενημέρωση των λογιστικών αρχείων και τον εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων. Το σχέδιο αυτό με τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις θα τεθεί πολύ σύντομα σε διαβούλευση και έχει δομηθεί με βάση τις προβλέψεις των σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου να αποτελέσει το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και να εκσυγχρονίσει το λογιστικό μας δίκαιο.
 
Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις σηματοδοτούν τη μετάβαση από ένα λεπτομερέστατο τυπολατρικό νομοθετικό πλαίσιο σε ένα φιλικότερο φορολογικό περιβάλλον, το οποίο βασίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον πολίτη και δίνει έμφαση στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
 

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟ -ΑΝΤΙΡΙΟ ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ;;


ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ:ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ!
ΕΡΩΤΗΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ
ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«ΖΗΤΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΑΝ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2064 ΜΕ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!»

Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Κατευθείαν στους τοκογλύφους δανειστές πηγαίνουν σύμφωνα με «μυστική» και μη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ σύμβαση, τα έσοδα από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» του Ρίου-Αντιρρίου!


Αυτό αποκαλύπτει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και η Εκλογική Περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας.

ΠΟΛΥΓΩΝΟ 55ΤΜ 1997 2ΟΥ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

www.estetbroker.blogspot.com
*Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Πώς μοιράζεται τώρα ο φόρος ακινήτων

της Έλενας Λάσκαρη
Πώς μοιράζεται τώρα ο φόρος ακινήτων - Κερδισμένοι και χαμένοι από τις ανατροπές Ο λογαριασμός ανά κατηγορία ακινήτου. Όλες οι αλλαγές και πώς θα εφαρμοστεί ο νέος «ΦΑΠ». Ισοδύναμα μέτρα φέρνει η μείωση του στόχου για τα έσοδα. Οι εξαιρέσεις και η πρόταση για ρήτρα εισπραξιμότητας. Αναλυτικά παραδείγματα με τις επιβαρύνσεις.
Φόρο 660 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν  το 2014 όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, με τον συμπληρωματικό ΦΑΠ να είναι αυτός που γέρνει τη ζυγαριά των επιβαρύνσεων στους μεγαλοϊδιοκτήτες, δημιουργώντας τα περιθώρια για ηπιότερη φορολογική μεταχείριση «μη εχόντων» και των αγροτών.
Το νέο σχέδιο φορολογίας ακινήτων, το οποίο πήρε το πρώτο Ο.Κ. από τους περισσότερους βουλευτές της συγκυβέρνησης, προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ.
Ενδεικτικά του νέου χάρτη ελαφρύνσεων και επιβαρύνσεων είναι τα φορολογικά έσοδα που προβλέπονται ανά κατηγορία ακίνητης περιουσίας: στο αρχικό σενάριο οι κατοικίες και τα κτίρια γενικότερα επιβαρύνονταν με 2,2 δισ. ευρώ, στο νέο με 2,1 δισ. ευρώ. Στα οικόπεδα οι φόροι από 789 εκατ. ευρώ μειώνονται σε 315 εκατ., στα αγροτεμάχια από τα 140 εκατ. ευρώ στα 139 εκατ., αλλά παράλληλα διαγράφεται και η επιβάρυνση κατά 160 εκατ. ευρώ που προέκυπτε για τα αγροτικά κτίσματα. Επιπρόσθετα όμως, προβλέπονται έσοδα 660 εκατ. ευρώ από τον νέο ΦΑΠ.

Ερώτημα η... τρόικα

Έτσι, οι συνολικές προσδοκίες εσόδων χαμηλώνουν στα 2,650 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. στο αρχικό σενάριο, ο φόρος είναι ευκολότερο να ψηφιστεί, αλλά τα ζόρια με την τρόικα μάλλον φαίνεται απίθανο να μην πάρουν μία ακόμα διάσταση, αυτή της κάλυψης των 250 εκατ. ευρώ που «φαγώθηκαν».
Ήδη, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χθες το βράδυ έσπευσε να τονίσει ότι για να καλυφθεί η τρύπα θα απαιτηθούν ισοδύναμα μέτρα.
Με τις προτεινόμενες αλλαγές, πάντως, γλιτώνουν από τον φόρο αγροτικά κτίσματα, μειώνονται, σε σχέση με τον  ΕΝΦΑ, οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν οικόπεδα, αστικά ακίνητα και βοηθητικούς χώρους, ενώ φεύγει από την εξίσωση των αγροτεμαχίων ο συντελεστής θάλασσας.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ


Τη χρηματοδότηση τμήματος της Γραμμής 4 του Μετρό, η οποία θα εκτείνεται από το Άλσος Βεΐκου έως και τον Ευαγγελισμό, με ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξετάζει ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόγιερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας. Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη συζητήθηκε η ανάγκη να ξεκινήσει το έργο εντός του 2014, με τη δημιουργία εννέα σταθμών σε Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι. Η πλήρης ανάπτυξη της Γραμμής 4 περιλαμβάνει 29 σταθμούς, συνολικής έκτασης 33 χιλιομέτρων με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δείτε την φωτογραφία με το σχέδιο επέκτασης:

Τη χρηματοδότηση τμήματος της Γραμμής 4 του Μετρό, η οποία θα εκτείνεται από το Άλσος Βεΐκου έως και τον Ευαγγελισμό, με ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξετάζει ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόγιερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας. Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη συζητήθηκε η ανάγκη να ξεκινήσει το έργο εντός του 2014, με τη δημιουργία εννέα σταθμών σε Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι. Η πλήρης ανάπτυξη της Γραμμής 4 περιλαμβάνει 29 σταθμούς, συνολικής έκτασης 33 χιλιομέτρων με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δείτε την φωτογραφία με το σχέδιο επέκτασης:

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/305099/neoi-stathmoi-toy-metro-sta-skaria.html
Πηγή: www.in2life.gr
www.estetbroker.blogspot.com
 *Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.


Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/305099/neoi-stathmoi-toy-metro-sta-skaria.html
Πηγή: www.in2life.gr
ν.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/11/2013 "ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ"


www.estetbroker.blogspot.com
 *Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Πρωταθλήτρια στη φορολογία ακινήτων η Ελλάδα



Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία επιβάλλεται ταυτόχρονα ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ – ΕΕΤΑ και ΤΑΠ, ενώ διαθέτει τον 2ο υψηλότερο συντελεστή στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.
Του Νικου Χ. Ρουσανογλου
Δεν θα πρέπει να προξενεί εντύπωση πλέον το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει μια από τις υψηλότερες φορολογίες ακινήτων πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), η οποία...
παρουσιάστηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα διαθέτει τον δεύτερο υψηλότερο συντελεστή στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων (10%), πίσω μόνο από το Βέλγιο που διαθέτει συντελεστή 12,5%. Σημειωτέον ότι ο μέσος ευρωπαϊκός φορολογικός συντελεστής κινείται πέριξ του 4%. Η έρευνα φέρει τον τίτλο «Οι ιδιοκτήτες στην Ευρώπη» και έχει ως θέμα της το φορολογικό και νομοθετικό καθεστώς που διέπει την ενοικίαση, κατοχή και μεταβίβαση ακινήτων σε 12 επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες, με βάση σχετικά στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις ιδιοκτητών – μελών της UIPI. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε πρόσφατα, απαντώντας σε σχετική του ερώτηση, μεταθέτοντας τις όποιες αλλαγές για το 2016.
Βροχή φόρων

Τουρισμός: Το τέλος των μύθων

Τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και το οικονομικό χάσμα που τις χωρίζει, καθώς ελάχιστες από αυτές καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος των εισπράξεων από τον τουρισμό, δείχνει έρευνα του ΞΕΕ. του Παύλου Υψηλάντη

Αρκετούς μύθους με τους οποίους ταξίδεψε επί χρόνια ο ελληνικός τουρισμός καταρρίπτουν τα στοιχεία της «Έρευνας Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και των εταιρειών INS ICAP και Quantos, με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Η μελέτη αναλύει τα στοιχεία του Αυγούστου που αντιπροσωπεύουν την αιχμή της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.
Η έρευνα που γίνεται για πρώτη φορά με την προσέγγιση της περιφερειακής κατανομής των στοιχείων αποτυπώνει ανάγλυφα τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι τουριστικές περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει το οικονομικό χάσμα που τις χωρίζει καθώς ελάχιστες από αυτές καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος των εισπράξεων από τον τουρισμό.
ΑΦΙΞΕΙΣ: Ο αριθμός αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα μας αποδείχθηκε διαχρονικά ένα από τα πλέον δημοφιλή εργαλεία για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η έρευνα του ΞΕΕ, ωστόσο, αποδεικνύει πως τα ρεκόρ αφίξεων μάλλον μικρή σημασία έχουν. Κι αυτό καθώς κάποιες περιοχές μπορεί να αναδεικνύονται πρωταθλήτριες βάσει των αφίξεων ξένων τουριστών, αλλά... ουραγοί σε σχέση με τα έσοδα που εισπράττουν από αυτούς.
Χαρακτηριστικό από αυτήν την άποψη είναι το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αναδείχθηκε απόλυτη πρωταθλήτρια του Αυγούστου βάσει των αφίξεων (πρώτη με 1.021.903 επισκέπτες) αλλά και απόλυτη... ουραγός με βάση τις δαπάνες των τουριστών ανά διανυκτέρευση και επισκέπτη!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ ;;


Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την Ελλάδα; Είναι δυνατόν να βγει η χώρα από την κρίση, να σταματήσει η οικονομική και κοινωνική καταστροφή που είναι σε εξέλιξη με πολιτικές διαφορετικές από αυτές που εφαρμόζουμε;

 Γ. Χ. Παπαγεωργίου

 Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν διερευνηθεί ουσιαστικά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, παρόλο που είναι ζωτικής σημασίας και λογικά θα έπρεπε να έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης σε βάθος και εκτεταμένης συζήτησης.


Αντίθετα, όμως, όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες απορρίφθηκαν συστηματικά και με "συνοπτικές διαδικασίες" με το γενικό επιχείρημα ότι "η εναλλακτική στο μνημόνιο είναι η έξοδος από το ευρώ την οποία θα ακολουθήσει η καταστροφή" και με την αόριστη πρόβλεψη των υπέρμαχων του μνημονίου ότι "σε λίγο έρχεται η ανάκαμψη".

Μια από τις λίγες φορές που έγινε δημόσια ανοιχτή συζήτηση για τις πιθανές εναλλακτικές, ήταν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το έγκυρο αμερικανικό ινστιτούτο οικονομικής έρευνας Levy, πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ερευνα για τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας ξεκινά η Κομισιόν

 Ερευνα για τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας ξεκινά η ΚομισιόνΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΡΟΖΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει σε βάθος έρευνα σχετικά με τη Γερμανία εξετάζοντας τα εμπορικά πλεονάσματά της, τα οποία θεωρούνται μη ισορροπημένα, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα (...) που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε ο Μπαρόζο. Ανακοίνωσε ταυτόχρονα την έναρξη μιας διαδικασίας για 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Ο Μπαρόζο δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη Γερμανία λέγοντας πως η εν λόγω χώρα έχει «ειδική ευθύνη» να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.
«Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική – αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου», δήλωσε ο Μπαρόζο. «Το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ' αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας».
Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ